De strijd tegen de nieuwe hufters

Standaard

Sommige voorstanders van het vrije woord gebruiken hun recht om te beledigen als wapen in discussies. Dat is de subgroep die we hier ‘Nieuwe Hufters’ noemen. Zodra zij voelen dat hun argumenten niet meer toereikend zijn, grijpen ze naar de smadelijke en beledigende teksten. Hun tegenstanders – meestal fatsoenlijke mensen – schrikken daar zo van, dat ze de hufters voortaan maar links laten liggen. Ook andere deelnemers aan de discussie kijken wel linker uit om de hufters op hun gedrag aan te spreken. Voor je het weet richten ze hun kwaadheid op jou. Jammer, want dat is toch een beetje alsof je de andere kant uit kijkt en schielijk doorloopt als je ziet dat iemand in elkaar geslagen wordt. Overdreven? Neen. Het gedrag van online hufters is prima te vergelijken met fysiek zinloos geweld. Wie ‘kappen nou’ roept, loopt een bepaald risico. Maar als iedereen zijn mond houdt, krijgen de hufters vrij spel.

Rita Verdonk,Geert wilders…

De trendsetter van de nieuwe hufterigheid in de politiek was Rita Verdonk. Zij behoorde – samen met beroepsquerulant en oerhufter Theo van Gogh – tot de eersten die te hoop liepen tegen mensen als Job Cohen en andere leden van de ‘linkse kerk’. Dat waren zachte heelmeesters die door thee te drinken met moslims de wonden alleen maar meer deden stinken. “Je moet kunnen zeggen wat je wilt, ook al is de waarheid soms pijnlijk.”, was het adagium van Verdonk. Hetzelfde geldt voor iemand als Geert Wilders, die eveneens het recht claimt om in alle vrijheid hele bevolkingsgroepen en aanhangers van de Islam te beledigen. Verdonk en Wilders zijn hufters: mensen die vinden dat hun vrijheid van meningsuiting óók verbaal geweld sanctioneert.
Rita Verdonk heeft inmiddels haar draagvlak verloren. Dat is vooral te wijten aan haar eigen gebrek aan echte inhoud en authenticiteit. Maar intussen is ene nieuwe generatie Nieuwe Hufters opgestaan. Tijd om de strijd aan te binden.

Hufters van vroeger

In de jaren ’80 en ‘ 90 zagen we al een aantal ‘onfatsoenlijke’ televisiemakers, zoals Pieter Storms, Rob Muntz en Willibrord Frequin. Mannen die de grenzen van het betamelijke opzochten en soms overschreden. Onderzoeksjournalistiek met een rauw randje, maar wel vanuit een bepaald idee. Met hun ‘breekijzer’ was in veel gevallen een goed doel gediend. Ze streden tegen het establishment, maar steeds voor derden of (Muntz) als een vorm van kleinkunst.

Generatie Geen Stijl
Nu ontstaat een hele generatie die leert dat hufterigheid vooral cool is. Jonge mensen die zich laten inspireren door de ongeleide bloggers van Geen Stijl en de hufterige journalisten van Powned. Geen Stijl gebruikt ‘ongenuanceerd en nodeloos kwetsend’ zelfs als motto! Verbaal geweld is standaard, en er lijkt geen ander doel te zijn dan belachelijk maken, kwetsen, kleineren. La merde pour la merde. Wie er wat van zegt, is een smerige babyboomer en fatsoensrakker die het talent van de GeenStijl-generatie wil fnuiken.

Kappen Nou!
Ontregelend gedrag kan best leuk zijn, zo bewezen Muntz en Wim T. Schippers. Brutaliteit, ironie, sarcasme, mits met enige brille gebracht, zijn nuttige manieren om starre structuren open te breken. Daar staat tegenover dat het óók mogelijk moet zijn om daar weer tegen te protesteren. Om kanttekeningen te zetten bij al die vrijheid. Helaas blijkt daarvoor geen ruimte te zijn. Kritiek op verbaal geweld leidt vaak tot méér verbaal geweld. Zinloos gebrul dat ons geen stap verder brengt. Reden genoeg om toch kanttekeningen te blijven plaatsen. Duidelijk te maken dat geweld geweld is, en onacceptabel. Wellicht dat dan toch op zijn minst een paar leden van die nieuwe generatie vrije meningsuiters zich zullen realiseren dat je mening veel beter in indringender bij de ontvanger aan komt als je hem níet onherkenbaar maakt met stinkende, smoezelige, afstotende en agressieve taal.

De Nieuwe Hufters op de sectietafel
Deze site wil de nieuwe hufterigheid signaleren en ontleden. Het streven is om daarbij andere scheldwoorden dan ‘hufter’ te vermijden. We hanteren niet de botte bijl, maar de scalpel.

Doe mee met Nieuwe Hufters!
Wie zijn volgens jou de nieuwe hufters? Wat drijft ze? Hoe gaan ze te werk? Hoe ga je er mee om? Heb jij bijzondere strategieën om hufters te bestrijden? J ideeën en tips zijn welkom in de reacties onder de artikelen. Je vindt ons ook op Twitter!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s