Wie hebben er baat bij angst voor de Islam?

Standaard
Schema met funders, amounts en recipients waaruit blijkt welke marktpartijen samenwerken in het aanwakkeren van de islamofobie

De geldschieters, de bedragen en de ontvangers in de markt voor islamofobie

Een recent uitgekomen rapport van het Center for American Progress laat zien dat er in de USA diverse geldschieters het afgelopen decennium zo’n 30 miljoen euro investeerden in het aanwakkeren van islamfobie. Het gaat om lobbyclubs die ‘islamdeskundigen’ en bloggers betalen om enge verhalen over de Islam en sharia te schrijven. Ik had het hier eerder al over, aan de hand van een stuk van Daniel Pipes van het Middle East Forum (MEF), een van de Amerikaanse promotors van islamangst. Een rechtse publicist die in een artikel in 2006 maar liefst 751 No Go Zones onder Sharia-recht in Frankrijk uit zijn duim zoog. Dit artikel wordt vijf jaar later nog steeds aangehaald door Islambashers, en als de waarheid gepresenteerd om aan te tonen dat de ‘Tsunami van de Islam’ al lang een feit is.

Nederlandse haatzaaiers
Ook in Nederland is de afgelopen jaren de angst voor de Islam sterk toegenomen. Deze angst wordt bewust aangewakkerd door politieke partijen die zich tegen de immigratie richten. Geert Wilders van de PVV spreekt net als Pipes van een onstuitbare opmars van de Islam en dreigende invoering van Sharia-wetgeving.  En al spreken de cijfers hem tegen, er blijven mensen die dat geloven. Wat dat betreft is de anti-islampropaganda dus effectief. Ook een deel van de Nederlandse pers speelt telkens weer de antimoslimkaart. Locale incidenten met ontspoorde Marokkaanse jongeren worden opgeblazen tot nationale proporties, zodat men ook in durpjes waar nog nooit een moslims gesignaleerd werd inmiddels Wilders stemt uit angst voor de islaminvasie.

Wat is de agenda?
Je kunt je afvragen wat de drijfveer is van degenen die de islamfobie aanwakkeren. Van de Amerikaanse publicisten weten we inmiddels dat ze er veel geld voor krijgen. Het Middle East Forum van Daniel Pipes ontving miljoenen steun van de donoren in het islamofobe netwerk. Dat lijkt me reden genoeg voor zo iemand om lekker haatstukjes te blijven schrijven. Maar wat hebben die donoren er aan? Waarom steken ze zoveel geld in hetzers en waar komt hun geld vandaan? Wat hopen ze te bereiken met hun investeringen in islamangst? Politiek gewin? Het is waar dat rechtse politici garen spinnen bij angst voor de islam. De islamofoben hebben zelfs geprobeerd het publiek wijs te maken dat Obama eigenlijk stiekem een moslim zou zijn. Of zit er meer achter? Ligt de bron dieper? Op het gevaar af voor aluhoedje te worden versleten… worden we met de haatpropaganda klaargestoomd voor gewapende conflicten tegen islamitische landen? Is het een cynische diepte-investering met als doel straks meer wapens, gevechtsvliegtuigen en tanks te kunnen verkopen? Wie het weet mag het zeggen.

En in Nederland?
Ik neem aan dat de publicisten van Geen Stijl (Pritt Stift en andere anonieme blogextremisten van wat Peter Breedveld zo treffend ‘de roze horde’ noemt), De Jaap (Bert Brussen) en Elseviers geen tonnen ontvangen voor het salonfähig maken van islamangst en kritiek op moslims. Wat schieten ze er mee op? Welk voordeel hopen ze er mee te behalen? Zijn ze werkelijk begaan met de maatschappij en geloven ze in de nakende overheersing van de Islam en de Sharia-rechtspraak, of is het ze gewoon te doen om lezers te scoren. Gaat het ze om om de ‘online traffic’ van 1,5 miljoen Wildersstemmers? Of is het simpelweg ‘lekker rellen’ onder het mom van ‘je mag toch zeker alles zeggen omdat het nu eenmaal gezegd moet worden’ en ‘zachte heelmeesters maken stinkende wonden’?

Ik weet het niet. Maar ik weet wel dat al dat schijnheilige ‘benoemen van de problemen’ met een schuin oog naar de kijkcijfers tot nu toe geen ene rotmoer oplevert en ons alleen maar verder van huis brengt. Verder weg van de ideale situatie waarin we het ‘fait accompli’ van de multiculturele samenleving accepteren en er met elkaar het beste van proberen te maken.

Zolang de hufters van de anti-islampers hun eigen polariserende nieuws blijft maken, gaat dat helaas niet lukken.

[Download het rapport van het CAP als PDF]

Eén reactie Volgende »

  1. Ik denk niet dat de angst voor de islam is toegenomen. Wel worden in het algemeen meer mensen bewust van de gevaren van deze vorm van georganiseerde misdaad.

    Het tabelletje met cijfers van giften van particuliere fondsen aan islamofoben (waarom liggen daar allemaal rode wormpjes onder dat woord) is leuk. Ik heb het vermoeden dat het andere lijstje, met hoeveel er verdient is met de islam, nog véél leuker is. Alleen voor Nederland is dat per jaar al om en nabij de honderd miljoen Euro. Schatting is aan de lage kant, alleen de minimale contributie is gerekend en er is van uit gegaan dat er slechts een gezinslid die verplichte contributie betaalt. De opbrengsten van drugshandel en berovingen zijn ook niet meegerekend. Mondiaal gezien zijn de opbrengsten van de islam gigantisch! We kunnen daarom stellen dat de islam de grootste hoeveelheid geld gegenereerd heeft van alle menselijke ergernissen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s