Linkse hufter Soeterbroek strikes again

Standaard

Al eerder schreef ik over  Joop-cartoonist Soetenbroek, maar het onderwerp is weer helemaal actueel met Soeterbroeks nieuwste uiting van ‘humor’ op Joop.nl. We zien een met een schaar doodgestoken Wilders. De kennelijke dader, koningin Beatrix, loopt weg met nóg een schaar in haar handen en een derde in haar handtas. De titel is ‘Louter ceremonieel’.

De cartoon is een reactie op het plan van de PVV om de macht van de koning in te perken tot louter ceremoniële handelingen. Kennelijk behoort de  moord op Wilders zelf daar ook toe. Persoonlijk vind ik hem erg niet grappig. Maar omdat het een cartoon is, en geen oproep tot moord (dat doet Beatrix immers), moet het kunnen.

Als je dergelijke grove grappen maakt, moet je natuurlijk ook kunnen incasseren. Het blog ‘politiek Incorrect’ (een soort Geen Stijl-kloon) plaatst als reactie op de Wilderscartoon onderstaande afbeelding.

Dit onder het kopje ‘Haatzaaien kan je leren‘. Ook smakeloos, en nóg minder grappig, maar duidelijk een reactie op de tekening van Soeterbroek en bedoeld om te provoceren, niet om daadwerkelijk op te roepen tot het doden van Soeterbroek. De reactie van Soeterbroek? Die zegt aangifte te gaan doen tegen het politiek incorrecte blog. Van doodsbedreiging. Tjongejonge, dat is toch wel weer erg slap. Wie hufterig kaatst moet hufterige ballen verwachten, nietwaar? Het is maar een tekening, Adriaan! Niet los te zien van de context van het voorafgaande. Vrijheid van satirische meningsuiting. Toch?

Het mag duidelijk zijn  dat dit soort hufterige tekeningetjes over en weer geen enkel doel dienen. Het moet kunnen, maar is – als je het mij vraagt – volslagen waardeloos omdat het debat na dit soort grensverleggende onzin alleen nog maar over de grenzen van het fatsoen gaat en niet over het onderwerp (inperken macht koningshuis). En bovendien, ik zeg het nog maar een keer, de cartoons van Adriaan Soeterbroek zijn NOOIT om te lachen! Voor een cartoonist is dat een doodzonde.

Volgende »

 1. Ik snap het NOG MINDER Grappig hier niet echt. Wat is er mnder grappig aan dan?

  Dit stukje over het hoofd gezien in het bewuste artikel van de Blogger?

  Nou in dit geval zal een kogel door de lege huls (hoofd) van Soeterbroek dan ook wel erg grappig zijn. Of niet? Ik hoop dat er door deze tekening (inzet) nu misschien eens een lichtje gaat branden in dat rare hoofd van Adriaan Soeterbroek.

  Niet echt onbelangrijk ofzo. De spiegel die wordt voorgehouden is dus perfect gelukt

  De schoft Soeterbroek naar Cuba deporteren en een standbeeld voor deze Blogger.

  i rest my case.

  • Ik zal je vertellen wat er minder grappig aan is. Er zit helemaal geen grap in dat plaatje. Je ziet dat Soeterbroek een kogel door zijn hoofd krijgt. Geen dubbel bodems, geen knipoog. Gewoon alleen dat. Wat is daar grappig aan? Niks. Daar kan zo’n in rommelig Nederlands opgesteld stukje ‘uitleg’ niet veel aan verhelpen.

   Overigens zeg je “I rest my case” alleen als er zojuist iets onweerlegbaar is aangetoond. Dat is hier niet het geval. Je geeft je mening, maar brengt niets aan het licht.

 2. Wilders dood door een schaar in zijn borst. Soeterbroek dood door kogel door zijn hoofd.
  Dit is een spiegel dus, moet je daarvoor Einstein zijn om dat te begrijpen? Geen dubbele bodems? Jezus wat ben jij dom zeg. Hier wordt een spiegel voor gehouden, dat is nu die dubbele bodem die jij niet kan vinden.

 3. Wilders dood, Soeterbroek dood. Je kunt het een spiegel noemen, maar het is een doodgewone jijbak. Per definitie minder grappig dan het origineel.

 4. Ik vind de eye-opener in deze meer terecht dan de initiële moord tekening van Wilders. Een eye-opener heeft niets met een jijbak te maken..dat begrijp jij waarschijnlijk niet omdat jij moeite hebt met Nederlands lezen. Relativeren is jou ook al vreemd.

  Waarom ga je niet, net als Soeterbroek die Blogger aangeven ofzo joh.

  Succes.

 5. In het stuk geef ik zelf al aan dat ik een aangifte tegen de blogger onterecht vind. Ik kan het echter op geen enkele manier grappig vinden. Je kunt een jijbak een spiegel noemen, of een eye opener. Het blijft een ‘koekje van eigen deeg’. Een jijbak dus.

 6. OK, eerst was het geen jijbak en nu is het wel een jijbak. Maar niet erg want het heeft een functie.
  Zijn we het in ieder geval eens dat het een jijbak is. En dús minder leuk dan het origineel. In dit geval een prestatie op zich, want het origineel is om te huilen zo ongrappig.

 7. Je had jaren geleden misschien geen vervelende Ibo op je dak gehad als je de héle cartoon over Wilders als afbeelding had opgenomen. Voor de minder goede lezers onder ons (de Ibo’s) was dan duidelijk geweest dat de cartoon niet gewoon een afbeelding van een dode Wilders was…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s