Kiezen voor een partij zonder hufters

Standaard

Toen ik een jaar of 16 was, hingen er felrode posters achter het raam van mijn slaapkamertje. Met een grote 2 er op, als ik me goed herinner. En een foto van Joop den Uyl.  Ik vond een PVDA-minister die vóór nivellering was (en dus voor korten op zijn eigen hoge salaris) een stuk overtuigender dan een VVD’er die er juist op uit was om zijn eigen hoge inkomen te beschermen. De PVDA was voor gelijkheid, solidariteit en natuurlijk voor de arbeiders. Mijn vader draaide drieploegendienst in een drukkerij en mijn moeder werkte op een naaiatelier. Dus ‘de arbeiders’, dat waren wij. Dat ik persoonlijk dus eigenlijk uit eigenbelang voor de PVDA was, daar was ik met toen niet van bewust.

Inmiddels behoor ik niet meer tot de arbeidersklasse maar tot de burgerij. Gegoede middenklasse, schat ik. Bovendien ben ik ondernemer, want al 20 jaar zelfstandig, én dik boven de 40 jaar oud. “If you’re not a liberal at twenty you have no heart, if you’re not a conservative at forty you have no brain.” hoor je wel eens. Ik zou dus eigenlijk VVD’er moeten zijn. Tegen het weggeven van mijn zuurverdiende belastingcenten aan allerlei armoedzaaiers die kennelijk niet voor zichzelf kunnen zorgen en die alleen maar slapper worden van de cadeautjes waar die rooien mee strooien.

Toch ben ik nog steeds links. Sterker, ik word steeds linkser, lijkt het wel. Prominente PvdA’ers als Wouter Bos en Wim Kok hebben na diverse termijnen links lullen nu toch gekozen voor zakken vullen. Dit mag echter geen reden zijn om je dan maar walgend van de socialisten af te keren. In tegendeel, het sterkt me in mijn overtuiging dat partijbonzen Kok en Bos kennelijk onder de streep niet links genoeg zijn. Ze hebben de lakmoesproef van de ware socialist niet doorstaan.

Natuurlijk, geen enkele partij is 100% hufter-proof. Bij elke beweging zitten wel mensen die uiteindelijk toch meer aan zichzelf denken dan aan hun kiezers. Het is vooral zaak op zoek te gaan naar een partij met zo min mogelijk hufters. Persoonlijk ben ik gecharmeerd van de SP. Jan Marijnissen, die de partij de laatste 25 jaar smoel gaf, lijkt me een toffe peer en ook Emile Roemer is een ‘mensch’. Bovendien doen de SP-politici hun werk in ieder geval niet voor het geld. Iedereen bij de SP is écht solidair met de arbeiders. Ze hebben bij die club namelijk samen afgesproken dat ze niet rijk willen worden van hun werk in de politiek. Daarom is er een speciale afdrachtregeling, die bepaalt dat iedereen die actief is voor de partij en daar geld voor ontvangt, een deel van dit geld afstaat aan de partij. Dat werkt als volgt: bij de SP storten politici hun salaris in de partijkas waarna ze er een modaal salaris voor terugkrijgen. Dus hoe hoger de politieke functie en dus de wedde, des te groter het percentage dat ingehouden wordt. Uiteindelijk verdienen alle SP-politici van hoog tot laag maximaal een modaal inkomen.

Kijk, dat is solidariteit. Links lullen zonder je zakken te vullen. Dit betekent dat Emile Roemer en de zijnen misschien wel wat meer verdienen dan een fabrieksarbeider, maar niet véél meer. Zij zitten niet in de politiek om er rijk van te worden, maar omdat ze bepaalde idealen hebben. Omdat ze dingen willen bereiken.

Gezien hun standpunten geeft de SP blijk van een nuchtere kijk op de wereld en de politiek. Ze streven ze naar ‘een land en wereld waarin menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit centraal staan’. En omdat ze deze woorden zelf ook in de praktijk brengen, geloof ik dat je als hufterhunter relatief veilig kunt kiezen voor de SP.

Advertenties

»

  1. Ach, Lenin en Pol Pot waren ook allemaal hoger opgeleiden die verkeerde ideologiëen volgden, u bent geen uitzondering hoor!
    En als u het niveau van politiek correctheid meet aan de hand van hoeveel je aan de belasting betaald dan zouden ze speciaal voor u de mogelijkheid moeten creëren om MEER te mogen betalen aan de balastingdienst. Met een soort “button”of banner op de site ervoor terug: “ik ben politiek veel correcter dan jullie, want ik heb meer aan de bealstingdienst betaald ! lekker Peuh!”

    Prima initiatief! Lekker zelf mee beginnen, lekker politieke correctheid aan jezelf houden en anderen er niet meer mee lastig vallen dan alleen je button of je banner! Succes!

  2. Ach, (om het niveau van uw argumentatie even vast te houden) Hendrik Jan de Tuinman had ook meer verstand had van onkruid wieden dan van de taalregels, dus u bent in goed gezelschap .

    Bovendien hebt u het niet helemaal begrepen. Jan Marijnissen en Emile Roemer betalen juist relatief weinig belasting, omdat ze uit solidariteit met de mensen die ze vertegenwoordigen genoegen nemen met een lager inkomen. Het gaat er om dat ik politici die niet in eerste plaats aan zichzelf denken geloofwaardiger vind. Daar lijkt me niks mis mee.

    Overigens betaal ik liefst zo min mogelijk belasting, net als iedereen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s