De woordenwedloop – Dijkgraaf goes ballistic

Standaard

“De pen is machtiger dan het zwaard” hoor je wel eens. En het is waar, woorden kunnen werken als wapens. Vroeger was de polemiek een eerbare strijd waarin de opponenten probeerden elkaar met fijnzinnige zinnen in bloemrijke taal de loef af te steken. De gestileerde vorm maakte van het gevecht een boeiend steekspel, schermen met woorden, rapieren op papier. Krijgskunst.

Tegenwoordig is de polemiek van een kunstvorm verworden tot een ordinaire slachtpartij. De floret is verruild voor de goedendag en soms komt iemand doodleuk met een bazooka aanzetten. De discussie, ooit gestreden met weldoordachte argumenten, is ontaard in brallen en brullen, waarin partijen alleen al door hun gewelddadige en goeddeels argumentloze taal zichzelf in de voet schieten.

Zie het stuk waarmee Jan Dijkgraaf deze week een nieuwe stap deed in de woordenwedloop. Dijkgraaf goes ballistic met een column als een mosterdgasbombardement, waarin hij er zowaar in slaagt de verachtelijke pitbulls van de PVV in een underdogpositie te manoeuvreren. Een hele prestatie.

De vraag is alleen wie daar nou mee gediend is. PVV-aanhangers schreeuwen nu natuurlijk moord en brand: “Zie je wel, wat een smerige tactieken die linkse hufters gebruiken!” Dijkgraaf geeft ze als het ware gloednieuwe wapens in handen. Dit stuk lijkt me dan ook contraproductief in de strijd tegen het bruine leger. Met zulke vijanden heeft de PVV geen vrienden meer nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s