Scheuren in het gedooglandschap

Standaard

De regering besluit vanaf nu maximaal 130 km/u te gedogen op de Nederlandse snelwegen. Dat is 10 km per uur harder dan voorheen. Waarom? Dat kan ik eigenlijk nergens uit opmaken. Ik vind op het internet wel veel argumenten tégen.

Duur
De meeste automotoren worden minder efficiënt boven de 120km. De automobilist verstookt dus relatief veel benzine voor maar 10km snelheidswinst. Dat zijn dure kilometers. Verder moeten sommige wegen aangepast en alle 120-borden vervangen worden. Investering van honderden miljoenen belastinggeld

Slecht voor het milieu
De luchtvervuiling en geluidsoverlast nemen toe. Met deze limietverhoging wordt de milieuwinst van alle dure stimuleringsmaatregelen van de afgelopen jaren in één keer teniet gedaan.

Meer files
Files ontstaan onder meer door het harmonica-effect als gevolg van snelheidsverschillen. Meer verschil tussen de snelste en de langzaamste verkeersdeelnemers leidt tot meer files.

Doden
Volgens onderzoekbureau Goudappel Coffeng kost het 15 extra doden en 200 extra gewonden per jaar.

Dit zijn allemaal meetbare, harde argumenten tegen de verhoging van de maximumsnelheid. Ik heb mijn best gedaan en ook de argumenten vóór bijeen gesprokkeld:

Het is democratisch
Een meerderheid van de Nederlandse bevolking (60%) is vóór verhoging van de maximumsnelheid.

Legaliseren van bestaande situatie
Veel mensen rijden nu toch al harder dan 120 km/u. Die krijgen daarvoor soms een boete, wat leidt tot veel ergernis. Als je 130km/u mag rijden, verdwijnt dat probleem.

De auto’s kunnen harder
Auto’s zijn de afgelopen jaren steeds sneller, veiliger en schoner geworden, dus de limiet kan best wat omhoog.

Gelijktrekken met de rest van Europa
In andere landen mag je ook harder. Dus waarom in Nederland dan niet?

Lekker opschieten
Als je harder mag rijden, ben je eerder op je eindbestemming.

De afweging lijkt mij duidelijk, en typerend voor het beleid van de huidige gedoogregering. Onderbuikargumenten als ‘de mensen willen het’, ‘het gebeurt toch al’, ‘gewoon omdat het kan’, ‘hunnie doen het ook’ en ‘het schiet lekker op’ gaan boven rationele overwegingen over korte- en langetermijnschade voor milieu, mens en begroting. De regering wil tegemoet komen aan wat de mensen willen. Dat kun je democratie noemen. Maar met regeren heeft het weinig te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s