De wereld door een roze bril

Standaard

Als weldenkend mens, actief op diverse internetfora, vraag je je wel eens af: “Hoe komen al die mensen die het niet met mij eens zijn zo dom en kortzichtig?” En dan heb ik het niet over hun frequente zondigen tegen de meest elementaire taalregels, maar over hun inhoudelijke stupiditeit. Want zelfs zij die vlekkeloos Nederlands schrijven, houden er soms achterlijke ideeën op na.

Hoe kan het dat volwassen mensen met een volwaardige opleiding en een scherp pennetje unverfroren beweren dat de opwarming van de aarde een mythe is? En dat áls de aarde al opwarmt, dat dat dan niet per se aan menselijke activiteit te wijten hoeft te zijn? Hoe kan het dat er mensen bestaan die wél de statistieken citeren over sterke vertegenwoordiging van allochtonen in de contacten met de politie, maar niet bereid zijn de eventuele sociale achterstand, het outcast-effect door openlijke discriminatie of de gekleurde kijk van de politie in overweging te nemen? Hoe kan het dat sommige mensen blijven beweren dat Nederland met de SP aan het roer naar de financiële verdoemenis gaat, terwijl een onafhankelijke instelling als het Centraal Planbureau na doorrekenen van het SP-programma concludeert dat we er gemiddeld op vooruit gaan? Waarom zijn er nog steeds mensen die roepen om langer en strenger straffen van wetsovertreders, terwijl onafhankelijk onderzoek uitwijst dat dit kostbaar is en op de lange termijn alleen negatieve invloed heeft op de recidive?

Moet ik doorgaan?

Waarom zijn er zoveel reaguurders, bloggers, commentatoren en zelfs goedbetaalde columnisten die bij hoog en laag vasthouden aan keihard aantoonbaar foute denkbeelden?

Een complot van het grootkapitaal!

Eerder schreef ik al dat zij misschien worden vergiftigd door opinion leaders die worden betaald om rechtse praatjes de wereld in te helpen. Betaald door de anti-islam beweging om moslims zwart te maken. Betaald door de chemische industrie om sceptisch te schrijven over milieuproblemen. Betaald door het rechts-industrieel apparaat om alles wat links is belachelijk te maken en het volk rijp te maken voor rechts beleid. Angst verkoopt wapens. Angst verkoopt extremisme. Angst verkoopt racisme en xenofobie. Angst verkoopt Wilders.

De schuldige media

Inmiddels begin ik te geloven dat het niet alleen een samenzwering van antilinks is dat PowNews inspireert tot het voor gek zetten van occupiers door ze op één hoop te gooien met ideologisch gemankeerde krakers en koperdieven. Nee, als ik mijn paranoïde aluhoedje even afzet, moet ik constateren dat veel mensen die het niet met mij eens zijn, simpelweg zijn gehersenspoeld! En wel door Google, Facebook, Geenstijl en andere roze-bruin gekleurde media.

Google kleurt je wereld

Wat is het geval? Google en Facebook werken de polarisatie van de discussie op internet in de hand door content op individueel niveau te filteren. Dit doen ze op basis van wat ze van je weten. Dat wil zeggen dat als jij vooral rechtse blogs bezoekt, en je doet een search op ‘Global Warming’, Google je vooral resultaten zal presenteren die aansluiten bij wat jij en je rechtse vrienden toch al vinden. Google weet waar jij op klikt en waar de blogs die jij bezoekt naar linken. Dus krijg je deze voor jou relevante content opnieuw voorgeschoteld. Je ziet alleen bevestiging van wat je toch al vindt. Zo kleurt Google jouw wereld PowNed-roze. Datzelfde gebeurt met Facebook. In deze TED-presentatie die een vriend me mailde laat Eli Pariser zien hoe Facebook langzamerhand alle commentaren van conservatieve ‘vrienden’ uit zijn timeline filterde. Facebook en Google besluiten dus wat wij willen zien en tonen al het andere niet.

Populistische blogs filteren informatie

Ook blogs als GeenStijl en andere rechts-populistische sites, maar ook een gevarieerde opiniesite als DeJaap en een linkse site als DeJoop, filteren de commentaren in hun kolommen. Daar is het mensenwerk in plaats van algoritmen, maar het effect is hetzelfde. Je kunt op GeenStijl tweehonderd keer roepen dat Finnen met bontkraagjes overal de schuld van zijn en het blijft tweehonderd keer staan. Maar als je iets te vaak een links en dus tegendraads geluid laat horen, word je voor altijd geband. Na een tijdje resteren daardoor alleen de meningen van domrechtse mensen die het met elkaar eens zijn. En die daardoor het valse gevoel krijgen dat iedereen het met ze eens is en dat zij dus wel gelijk zullen hebben.

Brede consensus

Dit is een verontrustende ontwikkeling. En ik ben niet de enige die dit vindt. Tijdens mijn vele zoektochten op het internet en mijn bezoeken op allerlei fora kom ik steeds vaker mensen tegen die het voor 100% met mij eens zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s