Corporate hufter watch TV iemand?

Standaard

Op TED staan boeiende presentaties, onder meer van mensen die enorm duurzame uitvindingen presenteren. Uitvindingen die de wereld kunnen veranderen. Uitvindingen die klimaatskeptici zullen doen juichen en roepen: “Zie je wel, het menselijk vernuft vindt altijd wel een oplossing, nét voor het te laat is!”

Ik noem: koolstoffolies die je op een raam kunt plakken om warmte buiten (of juist binnen) te houden en die tegelijk energie produceren uit zonlicht. En een techniek om gratis breedband internetverbindingen te creëren via led-lampen, voor enorme besparing aan kabels en nóg een reden om alle gewone lampen te vervangen door led.

Nou alleen nog even doorontwikkelen om te zorgen dat deze ideeën ook echt de markt halen. Ik vraag me af of er iemand is die al deze initiatieven monitort, en bewaakt dat ze niet in de knop gebroken worden. Is dit niet iets voor een programmaserie (@TeunvandeKeuken ?) waarbij de makers duurzame uitvinders over een langere periode volgen en controleren ze de ruimte krijgen om ook daadwerkelijk de markt te bereiken?

Noem me paranoïde, maar ik vrees dat veel op zich uitstekende duurzame initiatieven opgekocht, weggemoffeld of door regelgeving onmogelijk gemaakt worden. Hier in Frankrijk bijvoorbeeld was het tussen 2006 en 2011 strikt verboden reclame te maken voor brandnetelsoep (purin d’ortie) als meststof en insecticide, omdat het niet door de normeringsmolen gehaald is. Zelfs voor het publiceren van het recept kon je 7500 euro boete krijgen!

De lobby van de chemische industrie slaagt er kennelijk  in via de regering mensen jarenlang te verbieden reclame maken voor een gratis en volledig ongevaarlijk (ingrediënten: water + brandnetels) huismiddeltje. Zo lijkt ook gratis energie voor iedereen (mijn eerste voorbeeld) nogal bedreigend voor sommige multinationals. Wie zorgt dat deze kasplantjes niet vertrapt worden door hufterige ondernemingen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s