Bert Brussen schrijft moraalfascisten de wet voor

Standaard

Ja, dat is een paradox. Maar welbeschouwd ís Bert Brussen ook een levende paradox. Hij noemt zijn doelwit ‘fascistisch’, ‘sadistisch’, ‘rancuneus’, geweldsverheerlijkend’, ‘dictatoriaal’ en ‘bloeddorstig’. En dan heeft hij het dus over fatsoenlijke mensen. Zelf wil Bert Brussen vooral níet fatsoenlijk zijn. Hij pleit in een paar antifatsoenstukken voor het individueel nihilisme, “gespeend van alle normen en waarden, waar de onderbuik en willekeur de enige wet en waarheid lijken te zijn. Dat laatste kan ik iedereen aanraden. Het zeikt stukken makkelijker.” Ook schrijft hij: “Vertrouw nooit iemand die zegt “fatsoenlijk” te zijn. In werkelijkheid is de “fatsoenlijke” mens dezelfde agressieve en rancuneuze egoïst als u bent. Het beste staat u dus aan de verkeerde kant van de fatsoenskloof. Dan bent u in ieder geval oprecht.”

Bert positioneer zichzelf met trots aan de verkeerde kant van de fatsoenskloof. Want fatsoen mág niet. Hij zal nooit iemand aanspreken op algemeen geldende normen en waarden. In de ogen van Brussen vaart iedereen alleen op het eigen kompas. Brave burgelijke regels gelden niet voor het individu. En zeker niet voor het individu Bert Brussen.

Prima. Nihilisme is een pathetisch en inktzwart uitgangspunt, maar laat je in ieder geval de ruimte om je eigen leven in te vullen zonder daarop aangesproken te kunnen worden. Dat past helemaal in het credo van GeenStijl: “Tendentieus, ongefundeerd, nodeloos kwetsend”. Alles moet kunnen, gewoon omdat het kan.

Maar wacht. Als je schijt op normen en waarden, en lak hebt aan de burgerlijke fatsoensmoraal, dan verspeel je daarmee natuurlijk wel het recht anderen de maat te nemen. Want waarom moeten zij zich dan wél houden aan de grenzen van jóuw fatsoen? Waarom maak je je druk om een Zeelands dorp waar men collectief de andere kant op kijkt als ene Joost zich omringt met een harem van puberjongens? Bert kan deze grove schending van de collectieve normen en waarden echter niet accepteren en gaat ouderwets los tegen de onfatsoenlijke Joost en zijn collectief zwijgende omgeving.

“Onder het oog van de God van naastenliefde mochten 100 jongens aan de piemel van Zielige Joost zitten, likte Zielige Joost het pielemuisje van 100 jongens maar werd er “nooit gepenetreerd”. En wat deed de omgeving? Niets. Noppes. Nada. Iedereen in Westkapelle wist er van. Maar ze hielden allemaal hun bek dicht. (…) 100 jongens! Iedereen wist het! Jarenlang! Er was niemand die iets deed!”

Wat hadden ze moeten doen? Met geheven vingertje naar de politie? Nee, dat is moralisme, dat mag niet van Bert. De viezerik in elkaar slaan? Ja, maar dat zou typisch weer de bloeddorst van de moraalfascisten zijn. Oh zo fatsoenlijk, maar diep van binnen net zo dictatoriaal en gewelddadig als u en Bert.

Kortom, Bert Brussen blijkt ineens tóch aan de fatsoenlijk kant van de kloof te staan. Hij weet wél hoe het moet en hoe je je dient te gedragen ten opzichte van jongens van 14 tot 17 jaar. De Zeeuwse dader mag zich kennelijk niet verschuilen achter individueel nihilisme, mag niet ‘nodeloos kwetsend’ zijn.

Hoe dan ook, het doel is bereikt. Onder regie van Bert de Grootinquisiteur ontrolt zich het bekende wagenspel van de bloeddorstige fatsoensfascisten van GeenStijl. Lekker veel reacties, en van de voorspelbare soort:

“Ophangen samen met iedereen die er van wist en z’n smoel dicht hield. En meteen die hele ziekelijke religieuze bende pedofielen verbieden”
“Mijn eerste gevoel zei “Alle F16’s die we nog hebben laden met de overgebleven voorraden napalm en clusterbommen. Bestemming Walcheren!”

En zo voort en zo voort. Bedenk overigens dat deze zelfde reaguurders unaniem verlekkerd reageren als de verleider geen man is maar een vrouw. Een lerares die een 14jarige puber het bed in sleurt, leidt bij GeenStijl steevast tot reacties als “wat een mazzel, ik wou dat ik zo’n lerares had op mijn 14e.” En “Nou en? Een jongen op die leeftijdweet heus wel wat hij wil.”

Kortom, fatsoen en moralisme zijn abject, behalve als de fatsoensopinie samenvalt met het gesundes Volksempfinden van de Roze Meute. Behalve als er kijkcijfers gescoord kunnen worden. Dan ineens is het: “Fatsoen moet je doen!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s