Annabel in de porseleinkast

Standaard

De Nieuwe Hufters hebben veel irritante eigenschappen. Maar hun meest opvallende irritante eigenschap is toch wel hun instelling van ‘Quod licet Jovi non licet bovi’. Zij zélf mogen iedereen de maat nemen en beschadigen, maar niemand mag ook maar een vinger naar hen uitsteken. Dat bleek onlangs weer met Annabel Nanninga, de bij De Jaap gehaalde vrouw in het GeenStijl-team.

Crisis! Tijdens de twee minuten stilte op 4 mei tweette @ANanninga: “Wat zijn jullie stil. Is er iemand dood ofzo?” In al zijn smakeloosheid best grappig. Maar niet iedereen kon er om lachen. En omdat Annabel er in haar Twitterprofiel prat op ging zitting te hebben in het panel van ‘De rijdende rechter’, kwamen er ook klachten binnen bij de NCRV. Ook de mensen achter De Rijdende Rechter waren ‘not amused’ en besloten Annabel te wippen. Zo gaat dat. Als nette omroep wil je nu eenmaal niet geassocieerd worden met een onbeschoft hufterinnetje.

Overigens, eerlijk gezegd denk ik niet dat die ene tweet van ANanninga de ware reden was voor haar ontslag. Ik denk dat men al op zoek was naar een stok om de hond te slaan. Annabel Nanninga is immers in dienst bij GeenStijl. Daar is men bewust ongenuanceerd en nodeloos kwetsend, waarbij met name brave, fatsoenlijke mensen het moeten ontgelden. Zoals christenen. ANanninga werkt bij een medium dat dingen schrijft als: “Gristenwethouder Kok zat lekker te sjorren op mariakutdjes.org” en “De Rijdende Rechter. Dat kijken wij dus niet. Archetypische armetierige burgermans televee sores, door de NPO uitgevent in de queeste naar kijkcijfers. Pijnlijk formatje in de kermis der onrendebalen promotio.” En “Doden herdenken is correctheidsporno geworden.”

Dat zijn geen dingen waar de gemiddelde NCRV-bestuurder vrolijk van wordt. De respectloze, kwetsende tweet kwam waarschijnlijk als geroepen. Hup, weg met ANanninga.

Maar van de jongens van Geenstijl mág je dus iemand helemaal niet ontslaan wegens gebrek aan smaak. “De NCRV heeft 50 (VIJFTIG) klachten gekregen van kromschedelige NSB-ers die zich hebben gestoord aan een zeker twietje op 4 mei jongstleden.” En “Veel boze briefschrijvers (…) vroegen zich in de bibberige handgeschreven epistels af: Waar is de C van NCRV gebleven?”

Ook Bert Brussen gaat weer los op zijn blog: “Nederland is nog altijd bezet. Ditmaal heet de onderdrukker geen “mof” maar “fatsoen & respect”. De 50 vlijtige klagers die zich bij de NCRV hebben beklaagd zijn niets anders dan de SA’ers van deze tijd. Fascisten die desnoods met geweld hun ideaal van ordnung aan anderen wensen op te leggen.”

Kortom, ANanninga die op een fout moment een foute grap maakt, is een verzetsheld. Fatsoenlijke mensen zijn fascisten.

Ik snap niet dat GS-c.s. het niet snappen. Nou ja, ik snap het wel. Het is selectieve verontwaardiging. Toen Peter Breedveld ooit een foute grap maakte over dat het leger op de PVV’ers moet worden afgestuurd, werd hij op GS afgebrand, waarbij ook zijn werkgever vaak werd genoemd. Fatsoensblogger Jeroen Mirck kritiek kreeg vanuit het GS-kamp regelmatig de laag van voren, niet zelden met vermelding van zijn publieke functie bij D66 en zelfs met de naam van zijn werkgever. Dat zijn kennelijk géén SA-praktijken. Het is duidelijk, wat GeenStijl mag, dat mogen de buffels niet.

Waar het uiteindelijk allemaal om draait, is dat de NCRV groot gelijk heeft dat ze Annabel het gat van de deur wezen. Ze zat daar in een soort jury die uitspraken doet over wat wel en wat niet kan in het maatschappelijk verkeer. Dat vraagt om een zekere onkreukbaarheid. Onbesproken gedrag. ANanninga heeft met haar optredens op Twitter en GeenStijl aangetoond niet te beschikken over de gave des onderscheids. Ze gaat te keer als een olifant in de porseleinkast en verwacht dat iedereen zijn schouders ophaalt over de puinhopen in haar kielzog. Helaas voor Annabel werkt het niet zo. In de porseleinkast van het leven geldt: “You break it, you bought it.”

Advertenties

Eén reactie Volgende »

  1. Pingback: Hulde aan Nourdine Tighadouini | Krapuul

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s