Haatzaaien: dagelijks realiteit in Nederland

Standaard

De haattweets van @dutcheality

Twitter. 6 augustus 2012. Mijn oog viel op een tweet van @Dutchreality:

RT @Spitstwit Meer Nederlanders gediscrimineerd Met dank aan onze #Marokkaanse tegenlanders #jodenhaat #homohaat [link naar Spitsnieuws]

Nou weet ik dat met name in Amsterdam in sommige wijken joodse religieuzen niet meer met keppeltje over straat durven uit angst te worden lastiggevallen door Marokkaans straattuig. En ook de verhalen van openlijk homofobe moslimschoffies hadden me natuurlijk bereikt. Was dit wangedrag inmiddels zó erg geworden dat het in de statistieken opduikt? Ik volgde de link en las de bron van @dutchreality’s tweet. Daar valt het volgende te lezen:

Meer Nederlanders gediscrimineerd

Het afgelopen jaar hebben antidiscriminatiebureaus ruim 5 procent meer mensen over de vloer gekregen dan een jaar eerder. De 6391 meldingen van discriminatie in 2011 waren er ruim 300 meer dan in 2010, aldus Stichting Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam vandaag namens alle bureaus in Nederland.

Het is het vierde opeenvolgende jaar dat het aantal klachten is gestegen. Het grootste deel van de klagers voelde zich gediscrimineerd vanwege hun ras. Dat aantal steeg van 2572 naar 2918. Ook in de categorieën leeftijd en geslacht vond er een stijging plaats in het aantal mensen dat zich gediscrimineerd voelde.

Gelukkig is het niet alleen maar slecht nieuws. Seksuele geaardheid, godsdienst, politieke gezindheid en levensovertuiging zijn het afgelopen jaar klaarblijkelijk niet meer zo’n groot issue. 

Geen woord over de Marokkaanse ‘oorzaak’ van de stijging. Sterker, het lijkt er op dat de Marokkanen zich eerder onder de gediscrimineerden bevinden dan onder de discrimineerders. Immers, het aantal klachten over discriminatie op grond van ras (licht getint, bijvoorbeeld) is gestegen. Met name de laatste zin is frappant. Er waren in het afgelopen jaar mínder klachten over discriminatie wegens seksuele geaardheid en godsdienst. Dus eventuele jodenhaat en homohaat zijn afgenomen. Dat betekent dat de vermeende veroorzakers van dit soort discriminatie (de Marokkanen, volgens Dutchreality) zich dus relatief gedeisd hebben gehouden. Of misschien ook niet en is de aangiftebereidheid afgenomen, maar uit dit artikel is dat in ieder geval niet af te leiden. Maar waar slaan dan de hashtags #jodenhaat #homohaat van @dutchreality op?

Ik werd pissig. Dutchreality met zijn beledigende “Marokkaanse tegenlanders” kletst uit zijn nek en beschadigt zo een hele bevolkingsgroep. Er ontspon zich de volgende conversatie, die ik zo goed en zo kwaad als het ging in chronologische volgorde heb gezet (de tekst in bold is afkomstig van Dutchreality, gericht aan @nieuwehufters):

@dutchreality Wat is dat nu voor gelul. Er staat juist dat er MINDER discriminatie om seksuele geaardheid en geloof is! @Spitstwit

@nieuwehufters Dat moet je eens aan Joodse Nederlanders en homo’s vragen in Nederland

@dutchreality “Seksuele geaardheid, godsdienst (..) zijn het afgelopen jaar klaarblijkelijk niet meer zo’n groot issue.” Dus.

@nieuwehufters Het benoemen van het dagelijkse racisme van onze #Marokkaanse tegenlanders is haaizaaien? interessant jouw mening

@nieuwehufters Joodse nederlanders worden ons land uit gepest door Marokkaanse #moslim tuig Homo’s uit wijken gepest . Dat is realiteit

@dutchreality Het opzettelijk verdraaien van de feiten om Marokkanen in een kwaad daglicht te stellen is haatzaaien, ja.

@dutchreality Dus er is MINDER jodenhaat. En MEER rassendiscriminatie.

@nieuwehufters #Marokkanen stellen zichzelf dagelijks in een kwaad daglicht Laten we daar niet de ogen voor sluiten http://t.co/vUdDxAye

@dutchreality Je komt met incident van 1,5 jaar oud, maar de feiten spreken je tegen. Minder discriminatie!

@nieuwehufters je spreekt jezelf tegen: Er is meer discriminatie [link naar hetzelfde artikel]

@nieuwehufters Oh dus jodenhaat is iets anders dan #rassendiscriminatie ? Beetje dom jouw opmerking

@dutchreality Iedereen kan Jood worden. Ook een neger of een aziaat. ‘Joods’ zijn is het joodse geloof aanhangen. Dus geloofsdiscriminatie.

@dutchreality Net als Wilders zegt dat hij geen hekel heeft aan Marokkanen (Noord-afrikaanse etnische groep) maar aan hun religie (Islam)

@nieuwehufters Ik heb ook geen hekel aan #Marokkanen, maar wel aan de grote overlast van #Marokkaans tuig

@dutchreality Zal best, maar je argumenten kloppen niet. Dus ben je ongefundeerde haat aan het zaaien.

@nieuwehufters De dagelijkse praktijken van onze #allochtone #tegenlanders spreken voor zichzelf : Zie ook deze film [link naar film over vrouwonvriendelijke moslims in België]

@dutchreality Zal best, maar je misbruikt een artikel dat het tegendeel beweert om Marokkanen zwart te maken. Dus ben je een haatzaaier.

@nieuwehufters Het artikel beweert niet het tegendeel

@dutchreality Moet ik het nóg een keer uitleggen?

@nieuwehufters Overigens gaat het hier puur over meldingen en gaat het niet over werkelijke beeld in Nederland

@dutchreality Ja, maar jij grijpt dit artikel aan om de haat tegen Marokkanen aan te wakkeren, dus gaat het nu even alleen om dit artikel.

@dutchreality Blijft een feitelijke daling van discriminatie tegen geloof en homo’s, terwijl jij de Marokkanen beschuldigt van een stijging

@nieuwehufters I rest my case #Jodenhaat in #Europa [link naar artikel “Waarom wordt islam beheerst door jodenhaat?” van Elsevier-columnist Esfan Ellian uit maart 2012]

@dutchreality ‘I rest my case’ zeg je bij nieuw keihard bewijs. Niet bij een oudbakken lulverhaal van een rechtse collega-hetzer.

Uit deze Tweetwisseling blijkt zonneklaar waar de term ‘domrechts’ vandaan komt. Deze PVV’er grijpt een artikel over discriminatie aan om Marokkanen zwart te maken. Want wat er in zijn ogen ook mis is met Nederland, het moet en zal de schuld van de Marokkanen zijn. Als je dan met goede argumenten komt om zijn stelling te weerleggen, volgt de beproefde tactiek van het aandragen van nieuw ‘bewijs’. Eerst een oud filmpje van één wat domme Marokkaanse jongen die zegt dat hij Joden gaat ‘prikken’, uitspraken die eerder passen bij een doorgedraaide Feyenoordfan. Vervolgens een veelbesproken documentaire van moslims in een Brusselse achterbuurt die vrouwen ‘saloppe’ (slettebak) toesissen. En ten slotte een zes maanden oud artikel naar aanleiding van Marcouch’s ‘lokjoden’ van de hand van de erkende anti-islamist Ellian.

Allemaal voorbeelden van moslims die joden haten en zich onbeschoft gedragen, dat is waar. Maar  wat Dutchrealist ook zegt, hij gaat niet meer in op mijn argumenten dat het artikel min of meer het tegendeel aantoont van wat hij beweert. Namelijk dat de stijging van discriminatie in Nederland te wijten zou zijn aan toenemende joden- en homohaat van Marokkanen. En dus ook geen weerlegging van mijn  stelling dat hij ongefundeerd haatpraat rondstrooit. Alleen maar loze, voze praatjes en oudbakken voorbeelden.

Typisch de modus operandi van feitenvrij rechts. Het gaat er niet om of het waar is, wat je zegt. Het gaat er alleen maar om je punt te maken en een antiallochtone stemming  aan te wakkeren.

Wat mij trouwens opviel, is dat er een Gay Pride parade in Amsterdam is gehouden, waarbij er – voor zover ik uit de online media kan opmaken – geen enkel antihomoincident van Marokkaanse zijde te betreuren viel. De hele stad vol uitbundig ontklede nichten, wat Allah net als die Christelijke God een gruwel moet zijn. En niemand in elkaar geslagen. Geen tegendemonstraties. Geen ‘slettebak’ sissende mannen met baarden. Geen enkel incident.

Gek, maar ergens heb ik het idee dat haatzaaiers als Dutchreality dit eigenlijk heel erg jammer vinden.

Volgende »

  1. Ligt het aan mij of lees ik deze hele discussie nu juist omgekeerd? nIeuwehufters is aan het haatzaaien en Duttchreality reageert daar op?

    • Dat ligt aan jou inderdaad. Dit is een conversatie van Twitter. Als er staat @nieuwehufters dan is dat een commentaar van Dutchreality ‘at’ ofwel ‘gericht aan’ Nieuwe Hufters.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s