Genetisch gemodificeerd voedsel… alles gaat naar de kloten

Standaard

Of het aan de intrinsieke veranderingen in de bonen ligt, of aan de hoge concentraties verdelgingsmiddel, dat weten de onderzoekers niet. Wel ontdekten ze dat hamsters die veel genetisch gemodificeerde (GMO) soja eten binnen enkele generaties steriel worden. Bedenk dat GMO producten steeds vaker in menselijke voedingsmiddelen terecht komen. Nou fokken wij niet zo rap als de gemiddelde hamster, maar wat als onze kinderen straks geen kinderen meer kunnen krijgen?

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Russische bioloog Alexei Surov. Hij gebruikte hierbij Campbell hamsters, omdat die zich snel voortplanten. Hij verdeelde de hamsters in vier groepen van elke vijf koppeltjes en gaf die verschillende soorten voer:

• zonder soja
• met ‘gewone’ soja
• met GM-soja
• met véél GM-soja

Na twee jaar was hij aan de derde generatie hamsters toe. Daarbij bleek de groep met GM-soja, en vooral de groep met hoge concentraties GM-soja in het voer, grote schade te hebben opgelopen. De derde generatie hamsters was zwakker, veel stierven bij os direct na de geboorte, ze groeiden langzamer en kon zich niet meer voortplanten. De mannetjes kregen afwijkingen aan de testikels en sommige derdegeneratie GM-hamsters kregen zelfs haargroei in de mond. Bah.

Lees: afwijkingen in hamsters door genetisch gemodificeerd voedsel.

Zoals gezegd is niet geheel duidelijk of de aangepaste genetische structuur van de sojabonen de hamsters heeft aangetast. De soja is ‘genetisch verbouwd’ om bestand te zijn tegen de beruchte onkruidverdelger ‘Glyfosaat’, verkocht onder de merknaam RoundUp. Als boeren RoundUp spuiten over de sojavelden gaan alle planten kapot, behalve de soja. Met als risico dat residu van dit middel op de bonen achterblijft. Wellicht is dát de oorzaak van de geboortedefecten. Maar zoals gezegd, we weten het niet.

Herbicide leidt tot hersen-, darm- en hartafwijkingen in de foetus
Het onderzoek van de Russen onder leiding van Surov is niet de enige aanwijzing dat er iets mis is met GM-granen en glyfosaat. In dit artikel in de Latin American Herald Tribune staat informatie over een onderzoek uitgevoerd door de Argentijnse embryoloog Andres Carrasco, onderzoeker van het National Council for Scientific and Technical Research en directeur van het Molecular Embryology Laboratory.

Deze Carrasco concludeert dat de herbicide gebruikt op het belangrijkste graanproduct van Argentinië (soja) “mogelijk hersen-, darm- en hartafwijkingen veroorzaakt bij foetussen”.

Maïs tast nieren en lever aan
Nou, nog eentje dan. Een uitgebreid Frans onderzoek naar drie GM-maïssoorten van Monsanto toont aan dat deze genetisch gemodificeerde maïssoorten de lever en de nieren aantasten. Ook hier is weer niet uit te maken of het de genetische samenstelling is, of de aanwezigheid van verschillende bestrijdingsmiddelen. De drie maïssoorten zijn met genetische aanpassingen bestand gemaakt tegen de insecticiden
1: glyphosate / AMPA,
2: gemodificeerd Cry1Ab en
3: gemodificeerd Cry3Bb1.
Tijdens de groei zijn ze ermee besproeid en zo kregen de testratten het goedje binnen. Het complete onderzoek staat hier. Maar je kunt ook alleen de conclusies lezen.

Waarom bestaat dat spul überhaupt?
Waarom wordt genetisch aangepast voedsel op de wereldmarkt toegelaten voordat de gevolgen ervan voor ons lichaam grondig onderzocht zijn? Follow the money. Grote ondernemingen als Monsanto, Bayer en Syngenta hebben een enorme economische macht. Deze drie ondernemingen samen hebben samen een omzet van 14 miljard op de wereldzadenmarkt. Voor hen is GMO big business. Al was het maar omdat je hun gepatenteerde zaden niet kan en mag reproduceren. Vroeger hielden de boeren een deel van de oogst over om te gebruiken voor de volgende zaaiperiode. Nu zijn ze verplicht nieuw zaaigoed te kopen.

En wat doet de overheid? Geen reet, meneertje!
Maar goed, dat is nog steeds geen reden voor overheden om die gemodificeerde producten, waar duidelijk niet voldoende onderzoek naar gedaan is, toe te laten. Waarom worden ze niet gewoon verboden als ze zo gevaarlijk zijn. Opnieuw… follow the money. De chemische en zadenproducenten geven heel veel geld uit aan lobbyen. Ze overtuigen boeren dat ze niet zonder kunnen, zodat de boeren bij de politiek gaan zeuren. Ze overtuigen politici dat het allemaal heus veilig is. In Frankrijk werden ooit producten toegelaten op basis van een intern gezondheidsonderzoek van Monsanto zelf! Een onderzoek waar de Franse onderzoekers hierboven overigens de vloer mee aanvegen. Veel te kort (drie maanden) voor het vaststellen van langdurige toxicologische gevolgen, veel te kleine testgroep, en meer van dat soort tekortkomingen. Toch ging de gezondheidsraad door de knieën, al is de productie van GMO inmiddels verboden in Frankrijk, er komt nog steeds heel veel gemodificeerde maïs en soja het land binnen, al was het maar omdat in de USA al 85% van de totale oogst GMO is!

Bij twijfel niet oversteken
De industrie vertelt ons dat GMO de oplossing is voor de honger in de wereld. Dat de oogsten veel groter worden en dat gewassen sterker worden. En ze zeggen dat het heus wel veilig is. Alleen… moeten we die grote ondernemingen op hun blauwe ogen geloven, of moeten we toch ook onderzoek laten doen door onafhankelijke wetenschappers zonder enige banden met de industrie? Er staat immers veel geld op het spel, waardoor de producenten van gemodificeerde zaden en insecticiden wellicht in de verleiding zouden kunnen komen de waarheid een beetje naar hun hand te zetten. Zij zeggen: “Kom maar, het is veilig.” Ik zeg: “Wacht tot het rode licht gedoofd is. Er kan nog een trein komen.”

 

UPDATE: een recent Frans onderzoek heeft significante extra risico op tumoren gevonden bij ratten die GM-mais te eten kregen. Het onderzoek is amper gepubliceerd, of de discredietmachine komt op gang.

Volgende »

  1. Pingback: Pisgiftig op de chemiecriminelen « Hufterhunter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s