GeenStijl-hufters maken het internet weer wat minder vrij

Standaard

Het internet gaat DOOD, als je GeenStijl mag geloven. Dit is de conclusie die onze vrijgevochten GS-idealisten trekken uit het vonnis waarbij zij werden veroordeeld voor het plaatsen van een link naar uitgelekte Playboy-foto’s van Britt Dekker. Playboy-uitgever Sanoma vond het niet fijn dat alle geenstijlrukkertjesbezoekers de foto’s al online hadden kunnen zien, en deed GeenStijl een proces aan. Een proces dat de uitgever dus won. GeenStijl moet een kleine 30.000 euro proceskosten betalen, plus een nog nader te bepalen schadevergoeding.

De rechter voert een combinatie van drie redenen aan om Geen Stijl schuldig te verklaren.

1. Het ging om openbaarmaking van materiaal waarop copyright rust
2. Het werd openbaar gemaakt aan een nieuw publiek
3. GeenStijl maakte het openbaar met een winstoogmerk

GeenStijl voert als belangrijkste verdediging aan dat zij het materiaal helemaal niet openbaar hebben gemaakt.  Het stond immers al ergens op een openbare plek online (te weten op de share-site Filefactory) en GeenStijl heeft zijn bezoekers alleen maar een linkje naar die openbare plek gegeven. Net zoals Google linkt naar materiaal dat onbeschermd online staat (GeenStijl kopt met zijn vertrouwde gebrek aan nuance dan ook meteen: “Rechter verbiedt Google!”). GeenStijl accepteert kennelijk dat ze wél strafbaar waren geweest als zij het materiaal op de eigen server hadden gezet. Maar nu het bij Filefactory ‘op een openbare plaats’ stond en zij er slechts naar linken is het ineens toegestaan? Dat zou te makkelijk zijn.

De rechter vond dit dan ook onvoldoende verweer. Niemand weet hoe dat materiaal op Filefactory terecht kwam. Wie weet heeft GeenStijl wel ergens in een parkeergarage een CD-rom vol blote Britten gekregen of gekocht van een hoestende man in een regenjas, vervolgens de foto’s vanaf die CD ge-upload naar FileFactory, om daar dan met een schijnheilig smoel een link naar te plaatsen. We weten het niet en het zal wel niet, maar het zou in principe kunnen.

De rechter wil vermoedelijk voorkomen dat sites illegaal materiaal op een openbare site plaatsen en er naar linken om vervolgens hun handen in onschuld te kunnen wassen. “We linken alleen maar, net als Google!” Dat mag de rechter niet hardop zeggen, want er is geen bewijs of zelfs maar een aanwijzing voor heling van gelekt materiaal door GeenStijl. Maar hij wil die mogelijkheid wel op een of andere manier dichttimmeren. En terecht, lijkt me. Het is misbruik met een omweg, maar toch misbruik. Dat in dit geval overigens geen enkel algemeen belang diende (zoals wikileaks), en slechts bedoeld was om bezoekers te trekken en geld te verdienen.

Welbeschouwd zijn de zich als internetvrijheidstrijder profilerende mannetjes van GeenStijl dus verantwoordelijk voor ongewenste jurisprudentie, die later wellicht ook belangwekkende onthullingen van onderzoeksjournalisten moeilijker kan maken. De hufters van GeenStijl maken door hun misbruik het internet minder vrij. Uit puur winstbejag. C’est ça!

Advertenties

»

  1. De rechter zegt niet dat je niet mag linken. De rechter zegt dat je niet mag linken naar materiaal waar copyright op ligt, als je daarmee tegelijk een groot nieuw publiek bereikt en bovendien winstoogmerk hebt. Dat zijn drie voorwaarden voor dit verbod. Je mag dus best linken. Het internet loopt geen gevaar. Al lijkt GeenStijl het wel weer ietsje minder vrij te hebben gemaakt door te linken naar gestolen materiaal puur en alleen om daar geld mee te verdienen. Domme actie.

  2. wat een onzin Krek ….. Als je eens wist hoe vaak JIJ er gebruik van maakt en dan met een smile kijkt. en wellicht vrienden erop wijst. Wees niet roomser dan de paius, alsjeblief zeg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s