Hufterige handelaren in haat

Standaard

Een vriend die in de kroeg een stel gespierde skinheads aanspreekt, op jou wijst en zegt: “Hij zegt dat jullie mietjes zijn”, is dat een vriend? Wilders strijdt voor de vrijmeesuiting. Hij vindt het belangrijk dat we bevolkingsgroepen en hun religieuze gevoelens kunnen kwetsen. Sterker, hij vindt het mogen beledigen van Islamieten en hun God kennelijk véél belangrijker dan de veiligheid van Nederlandse diplomaten en burgers in het buitenland. Waarom hij dat vindt, zegt hij er niet bij.

In Islamitische landen wonen veel godsdienstfanaten met een laag opleidingsniveau en een (als je de geschiedenis bekijkt min of meer logische) hekel aan Westerse imperialisten. Er lopen daar bovendien religieuze en politieke leiders rond die er voordeel bij hebben om die haat aan te wakkeren. Haat is hun handel. Polarisatie is macht. Verdeel en heers.

In westerse landen heb je dergelijke lui ook. Wilders bijvoorbeeld, heeft baat bij zo veel mogelijk angst voor ‘vreemden’, of dit nu moslims of arbeidsimmigranten uit MOE-landen zijn. Hoe meer autochtonen geloven dat hun veilige bestaan gevaar loopt, des te meer steun voor de PVV.

De PVV-leider en Moslimleiders hebben dus parallelle belangen. Hoe meer terreur en haat, hoe beter het ze gaat. Datzelfde geldt voor rechtse Amerikanen, die het wel goed uit komt dat Obama knijp komt te zitten tussen zijn streven naar vredelievende oplossingen en terroristische aanslagen van moslims op Amerikaanse doelen.

Een blasfemisch filmpje als ‘The Innocence of Muslims’, dat geen diepgaande visie, argumentatie of zelfs maar politieke boodschap lijkt te bevatten, komt dus voor alle populisten als geroepen. De Islamitische leiders kunnen hun domreligieuze fanaten ophitsen wegens belediging van Mohammed. En vervolgens kunnen de rechtse populisten hier ‘ziejewellen’ over het oplaaiende moslimgeweld. Iedereen is weer lekker bang voor het groeiende moslimgevaar. Missie geslaagd.

Logisch dus dat Wilders olie op het vuur gooit door nieuwe links te plaatsen naar het gewraakte filmpje. Koren op zijn molen. Straks gaan er ook Nederlandse ambassades in de fik. En met een beetje mazzel sneuvelen er zelfs wat onschuldige diplomaten. Alles is geoorloofd om maar weer eens keihard aan te tonen wat een barbaarse en achterlijke religie de Islam is.
Naschrift: Bart Schut zegt het ook al.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s