Het giftige zuur van de cynici

Standaard

Een actie voor een goed doel. Een stille tocht. Een zelfmoord. Een gestrande walvis. De kerstboodschap van de koningin. Gourmetten. Elke aanleiding voor nationale ontzetting, maar ook elke gelegenheid tot verbinden wordt door de cynici met gehoon begroet. Een presentator die 500.000 euro per jaar verdient mag geen socialist zijn of zelfs maar goede bedoelingen hebben. Mensen die geroerd zijn door de dood van een bultrug zouden beter iets kunnen doen voor de arme kindjes in Afrika. Mensen die iets doen voor de arme kindjes in Afrika zouden beter iets doen tegen de ellende in eigen land. Mensen die iets doen tegen ellende in eigen land zijn zelfingenomen eigenpijpers met een jezuscomplex.

Bertbrussen serious request

Cynici verpesten alles. Als iemand zijn best doet iets moois neer te zetten, breken ze het af met hun laatdunken. Ze kunnen zich gewoon niet voorstellen dat voorvechters voor het mooie, zuivere, pure alleen maar iets moois, zuivers en puurs nastreven. Hun wantrouwen is onwrikbaar geworteld in hun eigen onvermogen iets anders te voelen dan wrok en na-ijver.

Robert-Engel serious request

Cynische hufters
Het is niet toevallig dat veel van de op Hufterhunter beschreven hufters ook tot de cynici gerekend kunnen worden. De klimaatsceptici, de goededoelenbashers, de vijanden van intelligentie, wetenschap en nuance. Ze bezoedelen alles met hun modderlijke gedachten.

Cynici vinden alles kut
Het verontrustende is, dat cynici hun eigen cynisme als een deugd zien. Als iemand ze aanspreekt op hun zure, negatieve kijk op de wereld, gaan ze direct in de verdediging. Hun zure blik is niet cynisch, vinden ze, maar realistisch. Wie daar iets van zegt heeft geen heldere kijk op de werkelijkheid. Voor de cynici is hun eigen zwarte kijk op de wereld de enig acceptabele visie. In hun ogen is de wereld rot als een mispel. Alles is kut. Wie tegen die visie protesteert en aandacht vraagt voor roze plekken, waar de zon schijnt en optimisme bloeit, wordt voor gek verklaard.

bert-brussen-cynisch-Serious-request

Cynisme maakt kapot wat ons lief is
We kunnen luchthartig doen over de cynische hufters, maar ze zijn allesbehalve onschadelijk. Wat zij kapot maken valt niet te repareren. Ze vernietigen het vertrouwen in oprechte politici, objectieve media, goedbedoelende benefietorganisaties en altruïsme in het algemeen. Cynisme is als een virus, dat mensen ervan weerhoudt iets te geven voor anderen, dat hun geest sluit voor nieuwe ideeën, voor begrip en nuance. Cynisme is een plaag, die leidt tot ongeneeslijke zwartgalligheid en misantropie. Die vooruitgang tot stilstand brengt.

Zure-cynicus-Robert-Engel

Houd vol tegen cynisme
Cynisme is de makkelijke uitweg voor luie lafbekken die hun eigen onvermogen om iets te verbeteren zien als bewijs dat verbetering onmogelijk is. Cynici zijn afhakers die al hun energie steken in aanvallen op degenen die wél hun best blijven doen. Cynici zwelgen in hun eigen haat en afgunst en putten kracht uit negatieve aandacht. Ziekelijke parasieten. Nutteloze ballast. Droesem. Dus blijf gewoon doen wat je kunt en negeer de giftig zure haatpraat van de cynici.

UPDATE: De jongens van Hollandse Hufters weten het natuurlijk weer allemaal veel mooier te zeggen.

Volgende »

  1. Pingback: Max Micha » Cynisme, wat moet je er mee…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s