Red @FrontaalNaakt!

Standaard

Heel de blogosfeer in Nederland raakt bezet door populistische, rechtse, opruiende, polariserende, slecht geschreven sensatieblogs. Héél de blogosfeer? Nee, er is één intelligent vrijdenkersblog, dat zich dapper verzet tegen de verplatting en vertrutting. Peter Breedveld strijdt op zijn Frontaal Naakt al jaren voor het open debat en de heldere argumentatie. Zelfs zijn vijanden krijgen op Frontaal Naakt de ruimte hem en zijn geliefde Hassnae voor rotte vis uit te maken. Zolang ze maar ook blijven argumenteren.

Helaas heeft Peter Breedveld zojuist het hoofd in de schoot gelegd en zijn laatste stuk op Frontaal Naakt geschreven.

Peter Breedveld en Hassnae Bouazza zijn het namelijk zát om zwart gemaakt en belasterd te worden. Niet alleen door en bij gezworen vijanden als Geen Stijl, Powned, The PostOnline, Bert Brussen en Jan Bennink, maar sinds kort ook in de gewone, ‘onafhankelijke’ pers.

De druppel was een stuk in Trouw van Elma Drayer, die kennelijk nog een rekening met Breedveld te vereffenen had. Zij rukte in haar krant enkele cynische uitspraken van Peter en Hassnae uit hun verband om aan te tonen dat het stel antisemitisch zou zijn. Uitspraken uit 2009! Uitspraken vier jaar geleden gedaan in het heetst van de strijd van een persoonlijke vete. Zoals Hassnae hier netjes uitlegt. Dat Frontaal Naakt in die vier jaar regelmatig een podium is geweest tégen antisemitisme kan Drayer niet ontgaan zijn. Ze heeft haar column alleen geschreven om Breedveld en Hassnae te beschadigen. Niet voor niets vermeldt ze ook nog even dat Breedveld bij de VU werkt en dat Hassnae regelmatig bij Pauw en Witteman aanschuift.

Tekenend voor de kracht van Frontaal Naakt is dat Peter bijval krijgt vanuit álle hoeken van het politieke spectrum. Zelfs min of meer gezworen vijanden zijn verontwaardigd over de manier waarop Drayer en de rest van de roze horden Breedveld monddood heeft geprobeerd te maken. En het erge is, dat is ze kennelijk gelukt. Met hun verdraaide leugens hebben ze Frontaal Naakt uit het strijdperk geduwd.

En je kunt lullen wat je wilt, maar dat is een enorme verarming van de online discussie. Frontaal Naakt is uitermate boeiend om te lezen, maakt regelmatig de tongen los en biedt telkens weer nieuwe inzichten. De stukken van Peter zelf zijn – of je het met hem eens bent of niet – van hoge kwaliteit. En mensen die zeuren dat ze weggemodereerd worden, hebben het vast héél bont gemaakt, want je schrikt soms als je ziet wat Peter doorlaat.

Frontaal Naakt moet blijven! Daarom roep ik Peter op zich te herbezinnen. Laat bijvoorbeeld voorlopig nog wel nieuwe stukken van je vertrouwde gastschrijvers toe. Bied je lezers in plaats van een donatiebutton een abonnementknop en kijk het een paar maanden aan. Je site krijgt dagelijks duizenden bezoekers. Als één op de tien bereid is €10 per maand te betalen om Frontaal Naakt in stand te houden, kun je er al van leven. Ik teken hierbij alvast in.

Volgende »

 1. Wees gerust, Frontaal Naakt komt wel weer terug. Hij haalt even een Chris Klomp-je uit. Hard roepen dat je weggaat, dat je verongelijkt behandeld ben en over een week weer gewoon verder gaan alsof er niets aan de hand is. Ik geef hem twee weken, want Chris Klomp’s “retraite” moet wel overtroffen worden…

  Nog even dit: Als meneer Breedveld zijn scherpe toon niet om te beledigen gebruikte zou hij nog veel meer medestanders hebben. Mij bijvoorbeeld. Ik schijt ook van dat TGM/Geenstijl/pownews-kleuterzooitje, maar meneer Breedveld was erg goed in iedereen tegen zich in het harnas jagen. Eén verkeerd woord naar meneer en hij stond gelijk op zijn achterste benen te schelden, schelden op een manier waar geenstijl een patent op had. Ik laat er geen traan om dat het Frontaal Naakt verdwenen is, er zijn genoeg alternatieven te vinden. Het is te hopen dat er eindelijk een blogger komt die de kracht van woorden inziet en niet dom als een idioot gaat lopen schelden en roepen (daar hebben we de geenstijl- en pownews-kleuterschool al voor)

  Betreft meneer Breedveld zelf, ik hoop dat hij (eindelijk) zijn frustraties over alles kwijt kan raken. Gewoon even gelukkig worden of simpel blij. Dat ook. En ik wens hem ook een mooie carrière, want hij deed ook wat hem goed leek (alleen kwam het er wat rottig uit bij tijd en wijle)

  • Iemand noemde dit soort reacties een ‘brodwin’. Dat na verloop van tijd in de discussie altijd wel iemand opstaat om te roepen: “Ja, maar die Breedveld was óók geen lieverdje hoor! Hij heeft mij heel gemeen gemodereerd!” Frontaal Naakt is niet meer. En dat is een groot verlies. Peter Breedveld had bijna altijd gelijk op zijn blog, en schoot vooral uit zijn slof als iemand hem met dom gezanik het bloed onder de nagels vandaan zoog. Hij reageerde soms precies als Bert Brussen, maar met één groot verschil. Bert Brussen blokt mensen domweg omdat ze het niet met hem eens zijn, en zonder deugdelijke argumentatie. Peter Breedveld probeert het éérst met argumenten en kapt iemand pas af als die maar blijft zeuren zonder de discussie verder te brengen. Je zult het er dus wel naar gemaakt hebben, zuigjurk, met je anonieme gezeur.

   • Hoewel jullie tegenover elkaar lijken te staan, ben ik het op veel punten met jullie beiden eens. Ja, Breedveld schoot vooral uit z’n slof bij drammers en ja, hij plaatste kritiek wel degelijk. Maar hij ging bij iedere nuancering ook gelijk op z’n achterste benen staan en werd dan ook vaak meteen zeer onprettig. Breedveld heeft een groot talent om iedereen binnen de kortste keren tegen zich in het harnas te jagen, ook medestanders.

    Ik heb mixed feelings bij Peter Breedveld. Ik heb altijd sympathie voor hem gevoeld omdat hij geen crowdpleaser is en het lefheeft het op te nemen tegen de bekende opruiende media die het voortdurend bashen van moslims, allochtonen en het pleasen van de domrechtse massa als verdienmodel hebben. Daarom heb ik hem ook vaak verdedigd op Twitter. Maar ik vond hem ook vaak een onsympathieke klootzak als ie weer eens mensen die een puntje van kritiek hadden afbekte en beledigde. En dat waren echt niet altijd drammers en zuigers. Hij doet me erg denken aan Jan Marijnissen, ook een zak met wie ik het vaak eens ben.

    Het is the story of my life: ik was altijd linksig, in sommige fasen meer, in andere minder, maar met liberale of rechtsige types kon ik het altijd goed vinden, terwijl ik de “linksmensch” vaak leerde kennen als een onsympathieke, kille en intolerante klootzak. En Twitter is geen uitzondering. Neem nou Breedveld’s tegenstanders als Jan Bennink , Bas Paternotte of Bart Schut. Met de eerste twee heb ik politiek weinig en ik heb ook forse aanvaringen met ze gehad. Maar als mens vind ik ze zoveel sympathieker, sportiever en humoristischer dan Breedveld en niet te vergeten veel van zijn sympathisanten.

    Het grootste probleem dat ik met Breedveld heb is dat hij bewust nuancerende, “ontlastende” informatie achterwege laat over de mensen die hij aanpakt. Hij zou wat dat betreft zo kunnen solliciteren bij het OM, dat er ook een handje van heeft, zoals deze week weer eens bleek. Of bij GS natuurlijk, dat leeft van laster. Een mooi voorbeeld zijn Peter’s artikelen over Raja Felgata, die hij, o ironie, van antisemitisme beschuldigde. Ruud Harmsen doet op zijn weglog haarfijn uit de doeken hoe het zit. Lees dat blog!
    Het stuk van Drayer is een smerige poging Breedveld kapot te maken en ik ben het eens met wat Krek hierover zegt. Maar wat Breedveld bereid is uit de kast te halen om bijv Loor af te branden en te vernederen, laat wel degelijk iets zien van de ethiek van de man, en is ronduit schandalig. Het blijft een opvallend kantje van uitgesproken links volk: men is bereid erg ver te gaan om tegenstanders uit te schakelen. En ja, daar mag op gewezen worden als er een nieuwe commissaris moet worden benoemd. Dat dat dan gebeurt door een partij die zelf ook nogal ver wenst te gaan in het uitschakelen van tegenstanders (schiet Marokkaans straattuig door de knieën) doet aan de noodzaak ervan niets af.

    Dat allemaal gezegd hebbende, vind ik het jammer dat Breedveld stop met FN en de eerste reden daarvoor is wat Krek zegt in de eerste alinea van z’n stuk. Bovendien is Peter origineel en onafhankelijk in z’n denken. Maar bovenal is Peter een begenadigd schrijver. Ik denk wel eens dat in de haat die hij oproept bij andere bloggers ook gewoon een flinke portie jalousie de métier zit. Breedveld is gewoon de betere, de véél betere schrijver. Lees op FN zijn reisverhalen, of dat stuk over porno. Dat is zo goed als de beste verhalen van Bob den Uyl.

    Kortom: red Frontaal Naakt!

   • Je is misschien niet meteen duidelijk, maar Krek en Hufterhunter zijn één en dezelfde: Gregor Hakkenberg, moraalfascist en fatsoensridder met open vizier. Aangenaam. Ik ben het grotendeels met je eens. Behalve dan dat ik moeite heb met het sympathieke van mensen als Bennink en Paternotte. Zij zijn net zo selectief verontwaardigd als Bert Brussen dat soms is, en kunnen dezelfde smerige spelletjes spelen. Zoals dat stuk nu op bbrussen.nl van Paternotte over Jaap Kramer, daar lusten de honden geen brood van. Het schijnheilige ‘het is dat ik zo niet ben anders zou ik D66-toppers als Paternotte en Alexander Pechtold wijzen op het gedrag van Jeroen Mirck’ is bijzonder laaghartig. Want als je iemands naam noemt op internet, dan leest deze dat onvermijdelijk ooit. Zeker de politici houden Google goed in de gaten. En dat terwijl Mircks enige ‘misdaad’ is dat hij op de foto staat met Jaap Kramer. Wiens ‘misdaad’ is dat hij ooit angstig twiepte dat je maar beter een alarminstallatie en een wapenvergunning kan hebben als dat rechtse tuig door de GS-kongsi op je afgestuurd wordt. Dat leggen die roze rotzakjes dan uit als ‘dreiging met wapens’. Echt, het gaat nergens meer over.

    Wel vind ik Peter Breedveld een van ’s lands beste columnisten. Een ijdeltuit met een kort lontje en (net als dikke Theo) soms te hufterig op de man spelend naar mijn smaak, maar hij kan (net als dikke Theo) in ieder geval schrijven en hij heeft (net als dikke Theo) bijna altijd gelijk. Breedveld is intolerant tegen intolerantie, of het nou jegens joden, moslims, homo’s of vrouwen is. Zonder politieke, commerciële of ideologische agenda. Een schande dat die man nog geen vaste column heeft bij een stevig nationaal medium.

   • Aangenaam Gregor. De naam Hakkenberg doet wel een belletje rinkelen. Ligt als ik me niet vergis niet echt lekker in GS-kringen 😉

    Ik begrijp dat Krek en Hufterhunter één en dezelfde zijn, ik bedoelde “met beiden” jou en Jan Jurk. Van de laatste vond ik niet dat het een zeur was.
    Ben het eens dat Breedveld op basis van zijn talent een nationaal podium verdient, bijv. een wekelijkse Volkskrant-column. Je hoeft geen slijmerd te zijn, maar een beetje aardig gevonden worden helpt wel als je het niet van je naam moet hebben en het slechts met je kwaliteiten moet doen. En dat deed Theo denk ik toch beter, wat voor een hufter hij bij tijd en wijle ook was. In “Een prettig gesprek” liet Theo zien hoe innemend hij kon zijn en daarop heb ik Peter nooit kunnen betrappen. Hij zou nu bitsen: “jij weet niets van mij!” en daarin heeft ie natuurlijk grotendeels gelijk. Ik ken hem uiteindelijk ook alleen maar van z’n blog en twitter.

    Dat stuk van Paternotte vind ik ook over the top, hoewel dat van die vuurwapenvergunning natuurlijk onsterfelijk dom is van Jaap Kramer. Wanneer stoppen bestrijders van domrechts als Breedveld, Klomp en nu dus Jaap Kramer toch eens met die verwerpelijke geweldstweets? Hoe lang denken ze weg te kunnen komen met het satire-argument? (Is overigens in dat stuk van Kramer niet eens aan de orde). Dat GS/Pow erop aanslaan is niet meer dan logisch en zij zullen dit soort zaken altijd in stelling brengen als ze worden aangevallen. En nog terecht ook. Weldenkende, gematigde mensen zullen bovendien niet makkelijk hun steun uitspreken voor degenen die domrechts en hun media bestrijden als die ook geweldstweets op hun naam hebben staan. Waardoor de macht van de domrechtse blogosfeer alleen maar verder toeneemt.

    Voor wat betreft Paternotte: onlangs had ik op twitter deze tweetwisseling met hem. https://twitter.com/nickvanderburg/status/307817921042866176 Het maakt maar weer eens duidelijk hoe broodschrijvers als Niemöller en Paternotte in het domrechtse volksdeel een lucratieve markt gevonden hebben in een tijd dat er voor de veel journalisten geen droog brood te verdienen valt.

   • Ik kan het alleen maar met je eens zijn. Het vervelende blijft natuurlijk dat je in de discussie met die lui zo ontzettend op je woorden moet passen. Ik kreeg al eens het verwijt dat ik Bert Brussen ‘op een dodenlijst’ zou hebben gezet. Want deze site heet Hufter Hunter en jagers schieten, vandaar. In plaats van te argumenteren zoeken ze één zinsnede uit om die vervolgens zo te verdraaien dat het lijkt of je iets vreselijks gezegd hebt. Datzelfde zie je nu met het verwijt van Brussen als zouden Superjans’ kinderen bedreigd zijn. Volslagen uit de lucht gegrepen verhaal, waar hij in de discussie wel lekker mee scoort. Welbeschouwd maakt Brussen dus misbruik van Benninks kroost om zijn gelijk te halen. De laagheid is om wanhopig van te worden.

    De discussie die ik eerder al met Peter Breedveld en Rob van Kan (Edge of Europe) voerde is nog steeds actueel. Als je je in de strijd met de populisten in houdt en netjes blijft, kom je met blote handen naar een messengevecht. Ze maken je af. Grijp je naar wat scherpere bewoordingen, dan roepen de hufters “Zie je wel, je bent zelf ook een hufter!” en raak je zoals jij ook zegt de steun van ‘weldenkende, gematigde mensen’ kwijt. Het is dus zaak op zoek te gaan naar taal die scherp en effectief is, zonder grof te worden. Dat vergt wél even wat meer inzet dan gewoon roepen dat iemand een moraalfascist, een stalker en een crimineel is.

 2. Krek, ik ben het helemaal met je eens. En v.w.b. dat abonnement: ik teken ook in. Maar ik vind wel dat wat Peter en Hassnae ook besluiten…dat is per definitie goed.

 3. Ach. Als het OM nu eens haar best doet en achterhaalt dat die Breedveld echt achter die hoax-account op Twitter zit, dan ga ik hem in de bak wel een taart brengen. Mag ook een dure zijn. Ik trakteer.

 4. Wat een onzin is dit. Frontaalnaakt wordt gepresenteerd aan de buitenwereld als een plek waar je vrij je mening kan geven en in discussie kunt gaan. Als je dat echter als ongelukkige passant een keer doet, en je mening bevalt niet, wordt je uitgescholden en als je een beetje pech hebt ook nog eens fysiek bedreigd. Voordat je het weet heb je jarenlang een plaaggeest achter je aan die allerlei onzin over je de wereld in spuit. Als je dan ook nog eens joods bent ben je helemaal de sigaar met allerlei kwetsende en onsmakelijke verwijzingen naar WOII. Dat mag best, maar als het nou bij iedereen gebeurt die joods is & pro Israel begint het een patroon te worden. Dat twitter account is trouwens ook van een meisje met een joodse afkomst. Dat is een patroon, geen toeval.

  Discussie best, maar deze site was een val. Een aantrekkelijke plek die uitnodige om je mening te geven en als je dat dan deed had je er jarenlang spijt van. Het wordt tijd dat mensen inzien dat Breedveld een zieke charlatan is.

 5. Breedveld is ook de man die je in een privémail beschimpt bij ontbreken van zinnig weeerwoord op je comments.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s