Is dom en sceptisch rechts fout na de oorlog?

Standaard

We staan op een cruciaal punt in de geschiedenis van de mensheid. Aan de ene kant is er ruimte voor optimisme. De wetenschappelijke ontwikkeling gaat razendsnel en we kunnen verwachten of in ieder geval hopen dat voor veel van de huidige problemen een oplossing bedacht zal worden. Zo verwacht Peter Diamandis dat er door de exponentiële rendementsverbetering van zonnecellen over 20 jaar bijna gratis (zonne)energie voor iedereen zal zijn. Aan de andere kant ligt de ontwikkeling van die oplossing wel aan de keuzes die we nú maken. Een belangrijk obstakel daarbij is sceptisch rechts.

Ik heb het over de mensen die de opwarming van de aarde bagatelliseren, volhouden dat het geen gevolg is van menselijk handelen en dat klimaatalarmisten de kluit belazeren. Mensen die tegen inmenging van de overheid in het bedrijfsleven zijn, die beweren dat zelfregulering voldoende is om banken en producenten van medicijnen en insecticiden in toom te houden, die niet moe worden te roepen dat de consument heus wel zelf kan besluiten om minder vet en zoet te eten. Mensen die de Occupy-beweging belachelijk maken. Die protesten tegen nicotinoïden (waarschijnlijk oorzaak van bijensterfte), tegen genetisch gemanipuleerde gewassen en tegen de bio-industrie afdoen als geblaat van aluhoedjes en geitebreiers.

Die mensen dus. Die het zoeken naar alternatieve energiebronnen frustreren en strijden voor méér asfalt. Die elektrische auto’s op de hak nemen omdat ze liever in hun lagebijtellingbijnaklassieker blijven dieselen. Deze mensen vertragen de innovatie en zijn medeplichtig aan de voortdurende vervuiling, verkankering en vervetting van de Westerse wereld.

Zij voelen zich nu nog ver verheven boven de ‘paarse broeken’, nerds en klimaatgekkies. Maar over 25 jaar zal de geschiedenis ze veroordelen als degenen die fout waren in de jaren ’10 en ’20 van de 21ste eeuw.

Als we er dan nog zijn tenminste.

Volgende »

 1. … maar als we nu kolencentrales gaan bouwen om in de brandstofbehoefte van elektrische auto’s te voldoen…?

  • Ja, dat zou niet zo slim zijn, gezien de verwachte revolutie in zonne-energie én de steeds efficiëntere motoren in die auto’s (de nieuwste Tesla heeft een actieradius van 500 km). Dus dreigen met kolencentrales is niet echt een valide argument om te stoppen met ontwikkeling van elektrische auto’s.

 2. Pingback: Is dom en sceptisch rechts fout na de oorlog? | Sargasso

 3. We zijn het eens. De techniek, kennis en kunde is voorhanden om iedereen tegen minimale kosten van energie te voorzien. Dat een grote meerderheid dat niet weet is enerzijds conditionering, anderzijds pure gemakzucht. Dat het gedrag van mensen – zeker grote groepen – vrij gemakkelijk gestuurd kan worden, maakt deel uit van ons DNA en evolutionair gezien kan dat best handig zijn. Op zijn tijd…

  Helaas kan het zelfde gezegd worden van de gemakzucht. Zolang er maar voldoende afleiding, zoals een door slimme, hebzuchtige en machtswellustige mensen bij elkaar gefantaseerde financiële wereld, 3000 televisiekanalen met poep en toneelstukken die we voor het gemak maar politieke debatten zullen noemen.

  Over toneelstuk gesproken; het verschil tussen politiek rechts en links is een verouderd idee. De betrokken partijen als links of rechts bestempelen maakt ze lastiger te doorgronden en dus gevaarlijker dan wanneer we ze benoemen. Zowel de meester als zijn knechten.

  Dat er nog steeds mensen zijn die met enig vertrouwen naar politici kijken valt dus eenvoudig te verklaren. Het is als met de inbreker aan de overkant van de straat; niet mijn deur dus niet mijn probleem. Tegelijkertijd kan ik soms niet bevatten dat mensen niet doorhebben dat de politici waarin zij hun vertrouwen stellen ook maar pionnen zijn – die zelf vaak niet door hebben hoe en door wie ze precies bestuurd worden – in een spel dat op een heel ander niveau uitgewerkt wordt.

 4. Domrechts vind ik een verwarrende term, aangezien het suggereert dat er ook zoiets als slimrechts bestaat.

  Ben je fout als je uit onwetendheid handelt? Ik denk het niet. Het is aan links om meer mensen wetend te maken. En dat is niet makkelijk. Ik vind jouw pogingen in ieder geval moedig en het lezen waard. Ga zo door!

  • Roel, zou het niet – onder andere – afhankelijk kunnen zijn van de oorzaak van de onwetendheid? Wat ik bedoel te zeggen is dit: wat nou als onwetendheid het gevolg is van niet willen weten?

   Je zegt dat het aan links is om meer mensen wetend te maken. Klinkt leuk, maar wat mij betreft heeft ieder mens de verantwoordelijkheid zichzelf te informeren en tot een vorm van `wetend´ te komen.

   De opmerking waarmee je opent, ach… Beetje flauwe polariserende poging tot sarcasme?

   • Ron, ik denk echt dat de meeste rechtse mensen daadwerkelijk denken dat het allemaal wel mee valt met milieuvervuiling en opwarming van de aarde. Zeker na zo’n lang aanhoudende koude winter. En als je dat dan denkt, dan is het behoorlijk irritant als geitewollensokken je gaan vertellen wat je allemaal niet goed zou doen.

    Mijn opmerking over domrechts is inderdaad een beetje flauw, maar zeker niet polariserend bedoeld.

 5. Ik ben bang dat Ron gelijk heeft. De vervuilers, de klimaatsceptici en zij die de misdaden van de chemische industrie bagatelliseren, doen dit omdat ze hun gedrag niet willen aanpassen. Meer belasting betalen, minder auto rijden, duurder voedsel kopen, minder vlees eten, minder winst maken… van die dingen. Dan is luidkeels protest tegen de ‘inconvenient truth’ een stuk makkelijker. Ze steken hun vingers in de oren en roepen: “Nananananana!”.

  In mijn ogen is het huftergedrag. Milieuvandalisme. Ze maken dingen kapot, maar het kan ze niet schelen. Zij doen gewoon lekker waar ze zin in hebben.

  • Diegenen die moedwillig de boel belazeren, zijn inderdaad fout na de oorlog. Ik denk wel dat je het dan over een kleine groep hebt. De rest praat na en denk dat het allemaal wel meevalt. Politieke partijen als de SP en PVDA hebben de milieuproblematiek helaas ook niet hoog op de agenda staan, laat staan de VVD, CDA en PVV. Er is nog een lange weg te gaan en niet veel tijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s