De schadelijke aard van provocateur Robert Engel

Standaard
Types als Krekhak verdienen het leven niet

Dat krijg je als je beargumenteerd kritiek levert op Robert Engel.

Als hufterhunter heb ik de gewoonte om mensen met fluwelen handschoentjes aan te pakken. Je wilt je immers niet verlagen tot het verachtelijke niveau van je tegenstanders. Dus we blijven netjes, houden het bij argumenten en het – soms op satirische wijze of in de vorm van een polemische column – beschrijven van de werkelijkheid. Overdrijven mag, schelden niet. Maar soms is dat wel erg moeilijk. Met name bij beroepszuiger Robert Engel word ik regelmatig overvallen door de sterke behoefte om ongenadig en diep onder de gordel uit mijn slof te schieten. Om hem uit te schelden voor alles wat mooi en lelijk is. Maar wees gerust. Ik doe het niet. Liever leg ik Robert Engel even op de snijplank voor een grondige analyse.

deportatie moslims

Heel tevreden met het herplaatsen van een provocatie. Dat je iets mág zeggen betekent niet dat je het moet zeggen, Robert. Snap dat nou.

Robert Engel provocateur

Ooit, ergens heeft Robert Engel, misschien heette hij toen zelfs nog gewoon Rob van den Engel, bedacht dat provoceren leidt tot winst. Dus als iemand iets beweert, roept hij direct dat dat nergens op slaat. Als iemand een lichtgrijs vlak wit noemt, staat Robert Engel vooraan om hem te corrigeren. “Het is niet wit! Het is zwart!” meestal gevolgd door iets onaardigs als: “Mensen die er geen verstand van hebben, moeten niet over wit of zwart praten. Die maken zich volslagen belachelijk.” In de discussie die dan ontspint, draait en k(r)onkelt Robert Engel alle kanten op, om maar te bewijzen dat het grijze vlak toch echt een soort van zwart is. Zelfs als de witroeper wil toegeven dat het hier om een grijstint gaat, houdt Robert vol: “Het is zwart. Jij bent blind.”

Met zo’n manier van doen maak je geen vrienden. Als derden hem aanspreken op zijn botte gedrag of inflexibele houding zal Robert Engel echter NOOIT toegeven. Hij stapelt gemeenplaats op cliché, belediging op affront, brutaliteit op kwetstekst. De discussie laait daardoor steeds hoger op.

Nu! Creëer je eigen stalker!

Gevolg van deze houding is dat veel mensen Robert Engel een lul vinden. Of een botte hork. Of een kale klootzak. Mensen met minder scrupules dan ik gebruiken zelfs scheldwoorden als ‘dreigdwerg’ of ‘haatkabouter’. Hij heeft zichzelf kennelijk enkele echte hardcore vijanden gecreëerd. Echte hufters, die er zelfs geen been in zien om Engels werkgevers te bellen of zijn naaste omgeving lastig te vallen.

Iemand belt de ouders van Robert Engel, op zoek naar Robert Engel

Zo blijkt na het verhaal rond de publicatie van het telefoonnummer van Füsun Akay, waarbij Robert op Twitter prat ging op zijn IRL-onvindbaarheid, iemand op zoek naar Roberts adres zijn ouders gebeld te hebben. En in eerdere conflicten zijn kennelijk zelfs zijn vriendin en haar gezin lastig gevallen.

vriendin en kinderen

Dat gun je niemand. Maar steekt Engel ooit de hand in eigen boezem? Vraagt hij zich af of hij met een wat vriendelijker, meer sociale houding de lont uit het kruitvat had kunnen nemen? Olie op de golven had kunnen gooien om zijn vriendin enige ziekmakende deining te besparen? Peinst hij nooit over het waarom van alle aangiften en rechtszaken waar hij in verwikkeld raakt? Kan hij zich zelfs niet heel in de verte indenken dat zijn eigen gedrag er heel misschien eventueel ook iets mee te maken zou kunnen hebben?

Neen. Want Robert vindt dat hij gelijk heeft. Altijd, overal, eeuwig gelijk. En voor zijn gelijk moet alles wijken. Dat lichtgrijze vlak was niet wit maar ZWART, godverdomme, ZWART!

Robert Engel nader geduid

Waar komt al die woede, die nietsontziende verbetenheid vandaan? Waarom is Robert Engel zo eigenwijs? Ik heb wel een vermoeden. Robert lijkt mij een overgecompenseerd watje. Een relatief klein, vroegkaal ventje met een íets te hoog stemgeluid. Een marginale, niet bijster getalenteerde krabbelaar, eenzaam blowend in een middenstandswijk.

De kleine Napoleon zelf vindt dat hij als zelfverklaard awesome internetgod veel beter verdient. Daarom heeft hij een godsgruwelijke kuthekel aan iedereen met een betere baan, meer welvaart of minder sores dan hij. En als hij op Twitter in een discussie raakt met vrolijke, gelukkige, succesvolle mensen met lekker veel haar en een normaal postuur, dan breekt er iets in Robert Engel. Grijs, wit, zwart, Engel ziet slechts rood. Die mensen moeten kapot!

sexadvertenties füsun

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s