Plagiaat, diefstal of beeldcitaat?

Standaard

Domrechts is een fotosite die afbeeldingen en tweets plaatst van ‘De Nederlandse Gevestigde Orde op het Internet’. Als citaten. Niet erg boeiend en zijn of haar criteria voor plaatsing zijn me niet geheel duidelijk. Wel is duidelijk dat sommige mensen niet blij zijn met hun portret in die ‘eregalerij’. Logisch, want niemand ziet zichzelf graag geassocieerd met de ultrarechtse types die er figureren. Aan de andere kant, de screenshots worden geplaatst zonder commentaar. Het is een bloemlezing van openbaar materiaal. En de vrijheid van meningsuiting is een groot goed, vinden we allemaal.

Allemaal? Neen. Er is één iemand die zich actief verzet tegen zijn afbeelding op Domrechts. Dat is onze grote vriend Robert Engel. Dezelfde Robert Engel die zó fel voor de vrijheid op het internet is dat hij in een rechtszaak verwikkeld raakte wegens het schenden van het copyright van een professionele fotograaf. Als een protest tegen het financieel misbruik dat die fotograaf – in de ogen van Robert Engel – maakte van zijn copyright. Die rechtszaak van Robert van den Engel tegen Guus de Jong heeft Robert toen nog een lieve duit gekost. Kortom, Engel is een pionier als het gaat om de strijd voor de vrijheid online. Een held van het vrije woord en beeld.

Maar waarom doet Robert dan zo moeilijk als iemand een foto van hemzelf online zet? Roept hij ‘diefstal!’ over het plaatsen van een paar plaatjes die hij soms niet eens zelf geschoten heeft? Waarom gaat hij op hoge poten klagen bij Tumbler.com om die beelden te laten verwijderen? *wacht even* Wat? Heeft onze held geklaagd? Als een achterbaks jochie bij de bovenmeester? Het lijkt er wel op:

haal-mijn-foto-weg-diefstal-robert-engel

Dat is toch raar. Want Robert Engel neemt het zelf ook niet zo nauw met de regels van het copyright. Zo plaatste hij eens een compleet artikel van mijn hand integraal op zijn blog Marketingp0rn. Dat is dan toch ook diefstal en plagiaat? Ik wees hem hier op in de Twitter-discussie over het Domrechts-blog. Hij reageerde met iets als: “Waar staat die tekst dan, hè? Nou? Waar staat die?”

Waar is de tekst gewist door robert engel

Toen ik bij Marketingp0rn ging kijken bleek de tekst inderdaad onvindbaar.  Engel had hem snel gewist.

Ook vreemd, van iemand die vecht voor de vrijheid van meningsuiting. Dat hij een complete blogpost verwijdert. Gelukkig hebben we Google Cache nog. Zie vooral de twee laatste zinnen van Robert Engel zelf, verwijzend naar de twee miniplaatjes in het artikel:

Noot voor Hakkenberg: mocht je gaan mekkeren over auteursrecht, dan tekenen wij aan dat we nog duizend euro tegoed hebben voor het gebruik van twee van onze foto’s. Gelijk oversteken?

Volgende »

  1. Dat staat gewoon online hoor. Snap niet wat je moeilijk aan het doen bent.

    * edit : link verwijderd. Te veel eer. *

    • Nu weer wel, ja.

      Fijn, dat je terugkrabbelt. Kan iedereen weer zien dat je à priori geen bezwaar hebt tegen diefstal van andermans werk. Wat je verlinkactie tegen Domrechts bij Tumbler des te sneuer maakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s