Gebruiksaanwijzing Robert Engel en @Willemdepoes

Standaard

robert engel nietsontziende schoft

Dagelijkse komen hier mensen kijken die hebben gegoogled op ‘Robert Engel’. Wellicht ben ook jij op zoek naar nadere informatie over deze zichzelf awesome noemende blogger en twitteraar. Het minste wat ik kan doen is je goed voorlichten over Robert Engel die – sinds Twitter zijn account @Robert_Engel heeft verwijderd wegens misbruik – actief is onder de naam @WillemdePoes.

Concrete tips in de omgang met Robert Engel
1. als Robert Engel jou of een van je vrienden beledigt, níet reageren. Hij heeft als @willemdepoes maar een paar honderd Twitter-volgers en de meesten zijn mafketels uit de domrechtse hoek. Zijn invloed bij mensen die er toe doen is nihil.
2. ga nooit in discussie met Robert Engel. Je kunt het niet winnen van iemand die onvermijdelijk dommer is dan jij maar dat zelf niet door heeft.
3. volg Robert Engel (@willemdepoes) niet op Twitter, tenzij je net als ik een oogje wilt houden op dit soort aaseters of je wilt vergapen aan zijn exemplarische middelmatigheid.
4. Zie je iemand in discussie gaan met Robert Engel, wijs hem of haar dan op dit artikel. Zo snel mogelijk negeren en isoleren is bij dit soort maanzieke aandachttrekkers de beste strategie.

UPDATE: ter illustratie van zijn manier van argumenteren, hier een tweet van Robert Engel naar aanleiding van dit stuk:zegt letterlijk

Zoals iedereen die kan lezen zal beamen zeg ik helemaal niet (laat staan ‘letterlijk’) dat mensen die het over Robert Engel hebben op dit stuk gewezen moeten worden. Over Engel praten is heel goed te doen. Mét hem discussiëren is tijdverspilling.

Wie is Robert Engel?

Robert van den Engel, zoals hij in het echt heet, is een blogger die zijn online reputatie als hufter en ‘nietsontziende schoft’ met zorg koestert. Hij houdt er nogal van zijn kont tegen de krib te gooien en zal álles zeggen om op te vallen. Met als dieptepunten de verzuchting dat ze beter alle moslims kunnen deporteren en het publiceren van het 06-nummer van een dame die het niet met hem eens was, met een verkapte oproep haar te gaan bellen. Robert Engel is ook blogger bij onder meer Flabber en Endandit. Hij verzamelt leuke weetjes uit diverse externe bronnen en plempt die – gelardeerd met stukjes commentaar van eigen hand – op de genoemde blogs. Dat men hem daarvoor betaalt, is een continue bron van trots voor Robert zelf en verbazing voor de meeste anderen.

Wat is er zo bijzonder aan Robert Engel?
Geen idee. Zijn eigen ‘claim to fame’ is dat hij met bloggen zijn geld kan verdienen. En dat hij ooit – wat een reuzenmop – de krant haalde door onder de schuilnaam ‘Candy Barr’ te bloggen bij De Volkskrant. Reuze innovatief en volgens Robert ook bijzonder cool. Want iedereen trapte er in! Kortom, Robert heeft zijn reputatie gevestigd met een troll-hoax waar hij nu, jaren later, nog prat op gaat. Het tekent de man. Ten voeten uit.

Wat te doen tegen Robert Engel?
Niks. Wat het kadaver van een gazelle is voor de hyena, is aandacht voor Robert Engel. En omdat hij niet in staat blijkt op positieve manier op te vallen, moet hij het hebben van negatieve aandacht. Als het een tijdje wat stil is rond zijn persoontje zal hij wat doms, grofs of schandaligs roepen om weer even in het centrum van de belangstelling te staan. Daarbij gaat hij het liefst te keer tegen tweeps met veel volgers, tegen columnisten met meer gezag dan hij, tegen mensen met succes in marketing (paarse broeken) of tegen om het even wie ooit eens iets onaardigs over of tegen hem gezegd heeft. Hij lokt de discussie uit, maar gaat haar niet aan. Als hufterwatcher volg ik Engel al eventjes, maar ik heb hem nog nooit op een steekhoudend argument kunnen betrappen. Hij draait, glibbert, kronkelt en sist als een giftige aal in een emmer snot. Wordt het hem te heet onder de voeten, dan blokt hij zijn opponent, diens naam noterend voor toekomstige beschadigingsacties (zie ook de update onderaan dit stuk). En hoezeer hij ook voor schut gaat, hij sluit elke discussie af met de droge constatering dat hij gelijk had, heeft en altijd zal hebben, en dat hij dus ‘gewonnen’ heeft. Alsof het daarom gaat.

Waar woont Robert Engel?
Robert Engel is niet anoniem op internet, en dat valt te prijzen. Wel doet hij erg zijn best om persoonlijk buiten schot te blijven, door zijn adresgegevens af te schermen. Sterker, hij gaat er prat op dat niemand weet waar hij woont, en dat zijn telefoonnummer onvindbaar is. Dat is zijn goed recht. Waar hij woont gaat namelijk niemand iets aan. Wel is het jammer dat hij door steeds op te scheppen over zijn onvindbaarheid zijn familie in de frontline zet. Zo hebben anonieme klootzakjes al eens zijn ouders en vriendin – kennelijk wél gewoon te vinden – lastig gevallen in een poging Engel te raken. Dat soort hufterig gedrag is niet goed te praten. Als je Engel een lul vindt omdat die contactgegevens van zijn tegenstanders online zet, ga je DUS ook zijn familie, vrienden en baas niet lastig vallen. “Hij doet het ook” is zo’n beetje het domste argument.

Engel zelf heeft overigens dergelijke scrupules niet. Dat ‘iemand’ zijn ouderlijk huis belde, was voor hem reden genoeg om zo veel mogelijk gegevens van anonieme twittertegenstanders openbaar te maken. Ook al hebben die specifieke tegenstanders waarschijnlijk persoonlijk niks met die telefoontjes te maken. Robert slaat blind terug in de richting waar hij de vijand verwacht. Maar goed, zoals ik al schreef is logisch nadenken geen sterk punt van Robert.

UPDATE 29-01-2014: Veel bezoekers op deze pagina de laatste tijd. Dit komt doordat Engel zijn blog marketingporn.nl weer gebruikt om mensen en bedrijven te besmeuren. Hij is nu een soort kruistocht begonnen tegen Kinge Siljee, haar bedrijf Studiemeesters en medewerkers als Ewout Klei en broer Jelmer Siljee. Met warrige stukken vol vage verdachtmakingen en smerige beledigingen probeert hij Studiemeesters zo veel mogelijk reputatieschade te berokkenen. Waarom? Omdat hij vermoedt dat Kinge en Jelmer zijn hierboven bedoelde twittertegenstanders @floripasdelaban en @drsyell zijn. In plaats van open het debat aan te gaan en te argumenteren, gebruikt hij zijn blog voor een lasteroffensief tegen deze mensen en hun bedrijf.

Volgende »

  1. Ik kan me niet voorstellen dat Robert Engel hiervoor niet juridisch gaat worden aangepakt. Dit lijkt mij minstens smaad en laster.

    Waarom doet hij dat? Wil hij de martelaar worden van de groep online stalkers die om welke reden dan ook deze mensen monddood wil maken?

    Ik denk dat hij het tegenovergestelde bereikt: dat er steeds meer deuren voor hem dichtgaan. De hogeschool moest hem niet meer. Van Flabber mag hij niet meer te koop lopen dat hij er werkt, zo hoorde ik van mijn vriend die daar werkt.

    • Hij belastert op een heel slimme manier. Door zijn beledigingen en beschuldigingen in te pakken als vragen en suggesties denkt hij er mee weg te komen. Maar in sommige van die suggesties beticht hij Studiemeesters van het plegen of op zijn minst faciliteren van studiefraude. Een strafbaar feit. Dat gaat inderdaad behoorlijk ver. Dit heeft niks meer met vrijheid van meningsuiting te maken, dit zijn gerichte beschadigingsacties. Als ik Studiemeesters was, zou ik er zeker een advocaat opzetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s