Het ultieme wapen tegen terrorisme

Standaard

Het woord ‘terrorisme’ betekent letterlijk ‘bangmakerij’. Terroristen zaaien ‘terreur’: angst. Als je mensen vraagt de wapens van de terrorist te benoemen, dan komen ze met: bommen, geweren, granaten, raketten en zelfs vliegtuigen. Maar dat zijn niet hun sterkste wapens. Het meest effectieve wapen van de terrorist is de angst zélf, omdat die ons verzwakt en zorgt dat we elkaar gaan wantrouwen en zelfs haten. We raken verdeeld. Sommigen van ons worden buitengesloten en voelen zich achtergesteld. Zij gaan zich daar weer tegen wapenen. En zo ontstaan nieuwe terroristen.

Ons beste wapen tegen terroristen is dus ‘geen angst’. Dat hoeft niet in de vorm van heldenmoed. Het mag ook met verbroedering of eventueel onverschilligheid. Want als je nuchter nadenkt, is het risico dat je in ons land gedood of zelfs maar verwond wordt door terroristen kleiner dan de kans op een hoofdprijs in de staatsloterij.

Dus waarom zouden we niet besluiten ons níet gek te laten maken, ons níet tegen elkaar te laten opzetten maar gewoon blij en vriendelijk en naar elkaar te blijven lachen? Zonder angst.

Als dat lukt, verliezen de terroristen. En winnen wij.

Wat Rob ook zegt dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s