Trap er niet in mensen! Trap er niet in!

Standaard

95 van de 100 klimatologen, milieukundigen, natuurkundigen en andere relevante wetenschapsmensen wereldwijd zijn het eens dat de aarde opwarmt. Al deze tienduizenden ervaren en ter zake kundige mensen beweren dat dit te wijten is aan menselijke activiteiten, zoals het verbranden van fossiele brandstoffen en het vernietigen van bossen waardoor er meer CO2 wordt uitgestoten en er minder CO2 kan worden opgenomen.
Waarom zou je dan tóch die 5% wetenschappers geloven die het tegendeel beweren?

Vaccinatie

95% van de virologen, epidemiologen en zowel academisch als commercieel actieve medisch onderzoekers zijn het eens dat vaccinatie tegen ziekten als polio, mazelen, waterpokken, difterie en bof ervoor zorgt dat steeds minder mensen deze ziektes krijgen en dat daardoor ons aller gezondheid de afgelopen 100 jaar drastisch is verbeterd. Die medici kunnen met statistieken aantonen dat veel besmettelijke virusziekten op een haar na zijn uitgeroeid door steeds betere vaccins. Deze tienduizenden verstandige en professionele mensen zijn dus eensgezind van mening dat eventuele bijwerkingen van vaccins véél minder schade aanrichten dan de bestreden ziektes ooit deden of nog steeds doen.
Waarom geloof je dan tóch die miezerige 5% wetenschappers die overtuigd zijn dat vaccinatie gevaarlijker is dan de kwaal?

Maskerwaanzin

Over de hele wereld worden oude mensen, dikke mensen en zwakke mensen – maar óók jonge, kerngezonde mensen – heel erg ziek van een nieuw, besmettelijk virus. Honderdduizenden wereldwijd sterven aan dit virus. Praktische ervaringen in andere landen tonen dat afstand houden, drukke ruimtes vermijden en regelmatig handen wassen in combinatie met testen en tracen de verspreiding van het virus stopt of in ieder geval remt. Door voortschrijdend inzicht raken steeds meer medici en virologen overtuigd dat afstand houden en het dragen van maskers kán helpen bij het voorkomen van besmetting en het daarmee redden van levens.
Waarom zou je dan tóch met veel mensen tegelijk een zaaltje vullen, tegen elkaar aan blijven hangen, weigeren een masker op te doen en zelfs andere mensen verwijten dat zij wél een masker dragen?

Ben je dan een onafhankelijke rebel? Een kritische denker? Een schrandere scepticus? Of ben je gewoon niet goed bij je harses?

Sheeple

Je hebt van die mensen die vinden dat ze ‘niet meelopen met de massa’. Zij noemen degenen die wél in meer algemeen geaccepteerde theorieën geloven laatdunkend ‘sheeple’. Maar wat ze zich niet realiseren, is dat ze dommig blatend in hun eigen kudde meehobbelen. Want net als de ‘sheeple’ hebben ze de ballen verstand van al deze onderwerpen. Ook zij zijn makke schaapjes. Ze laten zich alleen niet leiden door breed geaccepteerde wetenschap, maar door zelfbenoemde herders en media die van tegendraadsheid een business model hebben gemaakt.

Bubble

En dat is nou net het grootste probleem. Als je vanuit het standpunt van de complotdenkers naar de wereld kijkt (en naar de wereld kijken doe je via het filter van het internet), dan krijg je overal bevestiging van de complotten. Dat komt enerzijds doordat ‘het internet’ weet waar jij opgewonden of boos van wordt en waar je dus op blijft klikken: je krijgt steeds nieuwe complotten voorgeschoteld. En anderzijds doordat de complotherders die jouw bubbel je presenteert full time bezig zijn met het belachelijk maken en in een kwaad daglicht stellen van de mainstream. Complotgoeroes verdienen hun brood niet met wetenschap bedrijven, maar met wetenschap bestrijden.

Onbalans

Gewone wetenschappelijk onderzoekers hebben geen tijd om zich tegen dit soort onzin te verweren. Die zijn namelijk druk met het bedrijven van het vak waarvoor ze jarenlang gestudeerd hebben. Vooral ook omdat ze elke dag zien wat er allemaal mis gaat. Met het milieu, met besmettelijke ziekten, met teruglopende vaccinaties, met gevaarlijke flutmedicijnen. Door de intensieve media-activiteiten van complotverkopers, die niks anders te doen hebben dan fulltime hun anti-theorieën pushen, lijkt het aantal sceptici veel groter dan het in werkelijkheid is. In werkelijkheid zijn zij vér in de minderheid. Maar hun impact is groot.

Naar zee! Naar zee!

En nu? Ja, verwacht van mij geen oplossing. Als ik op Twitter of Facebook mensen enthousiast een complottheorie zie delen, wil ik tegen beter weten in nog wel eens teruglinken naar Hoaxbuster of de fact checkers van serieuze kranten. Maar ik vrees dat het weinig effect heeft. De complottisten zien elke ontzenuwing als bewijs van het complot. “Zie je wel, de mainstream media zeggen dat het niet waar is. Nou, dan móet het wel waar zijn.” Ze blijven blind achter elkaar aanrennen. Niet als schapen, maar als lemmingen. En in hun val sleuren ze de rest van de wereld met zich mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s