Sommige voorstanders van het vrije woord gebruiken hun recht om te beledigen als wapen in discussies. Dat is de subgroep die we hier ‘Nieuwe Hufters’ noemen. Zodra zij voelen dat hun argumenten niet meer toereikend zijn, grijpen ze naar de smadelijke en beledigende teksten. Hun tegenstanders – meestal fatsoenlijke mensen – schrikken daar zo van, dat ze de hufters voortaan maar links laten liggen. Ook andere deelnemers aan de discussie kijken wel linker uit om de hufters op hun gedrag aan te spreken. Voor je het weet richten ze hun kwaadheid op jou. Jammer, want dat is toch een beetje alsof je de andere kant uit kijkt en schielijk doorloopt als je ziet dat iemand in elkaar geslagen wordt. Overdreven? Neen. Het gedrag van online hufters is prima te vergelijken met fysiek zinloos geweld. Wie ‘kappen nou’ roept, loopt een bepaald risico. Maar als iedereen zijn mond houdt, krijgen de hufters vrij spel.

Hufters van vroeger

In de jaren ’80 en ‘ 90 zagen we al een aantal ‘onfatsoenlijke’ televisiemakers, zoals Pieter Storms, Rob Muntz en Willibrord Frequin. Mannen die de grenzen van het betamelijke opzochten en soms overschreden. Onderzoeksjournalistiek met een rauw randje, maar wel vanuit een bepaald idee. Met hun ‘breekijzer’ was in veel gevallen een goed doel gediend. Ze streden tegen het establishment, maar steeds voor derden of (Muntz) als een vorm van kleinkunst.

Generatie Geen Stijl

Nu ontstaat een hele generatie die leert dat hufterigheid vooral cool is. Jonge mensen die zich laten inspireren door de ongeleide bloggers van Geen Stijl, zoals Pritt Stift (Marck Burema), Johnny Quid, Bert Brussen en de hufterige journalisten van Powned als Weesie en Castricum. Geen Stijl gebruikt ‘ongenuanceerd en nodeloos kwetsend’ zelfs als motto! Verbaal geweld is standaard, en er lijkt geen ander doel te zijn dan belachelijk maken, kwetsen, kleineren. La merde pour la merde. Wie er wat van zegt, is een smerige babyboomer en fatsoensrakker die het talent van de GeenStijl-generatie wil fnuiken.

Kappen Nou!

Ontregelend gedrag kan best leuk zijn, zo bewezen Muntz en Wim T. Schippers. Brutaliteit, ironie, sarcasme, mits met brille gebracht, zijn nuttige manieren om starre structuren open te breken. Daar staat tegenover dat het óók mogelijk moet zijn om daar weer tegen te protesteren. Om kanttekeningen te zetten bij al die vrijheid. Helaas blijkt daarvoor geen ruimte te zijn. Kritiek op verbaal geweld leidt vaak tot méér verbaal geweld. Zinloos gebrul dat ons geen stap verder brengt. Reden genoeg om toch kanttekeningen te blijven plaatsen. Duidelijk te maken dat geweld geweld is, en onacceptabel. Wellicht dat dan toch op zijn minst een paar leden van die nieuwe generatie vrije meningsuiters zich zullen realiseren dat je mening veel beter in indringender bij de ontvanger aan komt als je hem níet onherkenbaar maakt met stinkende, smoezelige, afstotende en agressieve taal.

De Nieuwe Hufters op de sectietafel

Deze site wil de nieuwe hufterigheid signaleren en ontleden. Het streven is om daarbij andere scheldwoorden dan ‘hufter’ te vermijden. We hanteren niet de botte bijl, maar de scalpel.

Doe mee met Nieuwe Hufters!

Wie zijn volgens jou de nieuwe hufters? Wat drijft ze? Hoe gaan ze te werk? Hoe ga je er mee om?  Je ideeën en tips zijn welkom!

NB: deze uitleg werd eerder gepubliceerd op de anti-hufter website ‘Nieuwe hufters‘. Daar was echter geen reactiemogelijkheid. Vandaar nu dit blog.

Volgende »

 1. Oh, wat lekker om te kunnen schrijven over de nieuwe hufters; ik wil me wel aanmelden maar…..ik doe het niet. Mijn stukjes leiden te vaak tot reacties die ik dan weer moet rekenen tot hufterigheid. Jammer wel, maar ik blijf het blog lezen, zeker weten;-))

 2. Goede bedoelingen … de naam alleen al van deze site geeft helaas aan, dat er weinig verschil is tussen hufters en hunters. Hiermee verlaag je je (bv dmv je naam) tot hufterniveau. Je gebruikt dezelfde middelen. Zonde, niet nodig. Doe het sjiek en met wat meer humor en zelfspot.

 3. Flauwekul. Het beestje moet een naam hebben. Ik koos voor ‘hufters’. Verder vind je hier geen van de hufterige tactieken die de hufters gebruiken. Als ik iets meld, doe ik het met argumenten en onderbouwing. Absoluut niet hetzelfde niveau. Als je een beetje je best had gedaan om de artikelen op deze site te lezen, had je dat zelf kunnen constateren, trouwens.

  • “Als ik iets meld, doe ik het met argumenten en onderbouwing. Absoluut niet hetzelfde niveau.” WHAAHHAHAHHAHHHAHA, omg, whahahahahahahah XD
   Totaal GEBREK aan enige zelfreflectie! HYPOCRIETE LUL!
   En als je deze BULLSHIT site leest vol hypocriete onzin, kun je idd constateren wat een achterlijke hypocriete lul je bent die NERGENS kaas van heeft gegeten!

 4. Quod erat demonstrandum.
  Ik hou ook niet zo van onbeschoft gedrag.
  Boeiend, hoe de aanvechters van dat soort gedrag zich (vanwege de dynamiek van het Internet?) onbewust verlagen tot het niveau hunner vijanden. Suggestieve balkjes voor gezichten. Persoonlijke sneren (“als je een beetje …”). Kort lontje. Jezelf wel erg serieus nemen, en de vijand ook.
  Het mag van mij allemaal wat luchtiger, minder met het vingertje, een stuk stijlvoller. Sta er boven en maak van daaruit een leuke site. Komen we ver mee, ik zeg het u.

 5. IK wil de hufters niet met hun eigen gedrag bestrijden, maar ál te lollig kan ik er ook niet over doen. Daar is het een te serieus onderwerp voor. Moedwillige beschadigingsacties, persoonlijke aanvallen, laster en smaad…
  Heb je een voorbeeld van een site die dit soort gedrag wél op een voor jou acceptabele manier bestrijdt? Of kun je misschien zelf zo’n ‘stijlvolle’ blogpost schrijven die zonder belerend vingertje de vinger op de zere plek legt?
  Want kritiek leveren is makkelijk. Een alternatieve oplossing bieden wordt al lastiger.

  Zo niet, dan zie ik graag wat concrete voorbeelden van huftergedrag op deze site.

 6. “Deze site wil de nieuwe hufterigheid signaleren en ontleden. Het streven is om daarbij andere scheldwoorden dan ‘hufter’ te vermijden”.

  Des te opmerkelijker is het dat de titel van de site meteen de mist ingaat:

  “Hufterhunter. ’t Is een kutklus, maar iemand moet het doen”.

  Ik heb ’t gevraagd bij de experts van de “Bond tegen het vloeken” en die vonden toch echt, dat het hier om scheldwoorden gaat. Probleem met dit soort sites is dat het *NOOIT* om de issues gaat, maar meer om gevoelens.

  Vinden we dit allemaal? Dan zal het ook wel waar zijn. Wat toch echt niet zo is, als een NOS hoofdredacteur recentelijk mocht ervaren. Feiten gaan altijd boven opinies. Laten we daar eens mee beginnen. Dan zijn titels als die van dit blog ook helemaal niet nodig.

  • Volgens mij heb je het mis, Hans. Het woord ‘kutklus’ is in mijn ogen geen scheldwoord, al is het schuttingtaal. Met scheldwoorden bedoel ik op de man of vrouw gerichte beledigingen als ‘klootzak’, ‘schurftige tyfushond’, ‘fascist’, ‘kankerwijf’ en ‘hoer’. Kutklus hoort daar dus niet bij. Ik heb een tijdje het wat laffere ‘rotklus’ gebruikt, maar vanwege het binnenrijm is ‘kutklus’ natuurlijk veel fraaier.

   Overigens blijk ik in mijn streven niet te beledigen soms toch te sneven. Het lukt me niet altijd om alle scheldwoorden te vermijden. Wat betreft de verhouding tussen feiten en opinies denk ik dat dit blog redelijk in balans is.

 7. Als je je niet door hufters laat intimideren en antwoord geeft, proberen ze je de mond te snoeren met de bekende middelen. Als je daar niet warm of koud van wordt en ze exposeert, slaan ze boos op de vlucht en verstoppen zich in hun knus geurende eigen weblogjes. Alwaar ze je website bezoeken, een foto van je plaatsen en zeggen dat je duidelijk een stevige beurt nodig hebt, maar dat daar helaas geen vrijwilligers voor te vinden zijn. Dat kaliber. Intellectueel heerst er ook bittere armoede, hetgeen men dan probeert te verhullen door moeilijke Latijnse woorden als ad hominem – waar we een heel goede Nederlandse versie van hebben – te introduceren of door de tegenstander als elitair weg te zetten: klaar! Het is allemaal erg schamel en beperkt. Ik vind ieder initiatief dat zich ertegen verzet, in orde. Mijn laatste zorg daarbij is of er misschien een belerend vingertje aan te pas komt. Wat zou dat? Of of iemand zelf misschien ook een tikkie kwetsend is. Lange tenen hoeven we niet te hebben.

 8. Ageren jullie dan ook tegen de extreme intolerantie van vele moslims in Nederland tegen alles wat niet-moslim is, vrouw en/of homoseksueel is? Zo ja, dan is er balans en objectiviteit en ga ik jullie zeker ondersteunen!!

  • Vreemd is dat toch. Dat goede argumenten niet goed genoeg zijn als er niet óók geageerd wordt tegen andere misstanden. Ik ga hier tekeer tegen de nodeloos kwetsende zinloosverbaalgeweldhufters uit de kringen van GeenStijl. Maar dan moet ik van jou óók tekeer gaan tegen Moslimhufters? Waarom? Wat heeft dat er mee te maken? Straks komt iemand me vertellen dat ik dan óók moet ageren tegen milieuhufters. Tegen pedohufters. Tegen zeehondenknuppelhufters. Tegen fraudehufters. Tegen verkrachthufters. Waar houdt het op?

   Sorry, maar het onderwerp ‘moslimbashen’ wordt al méér dan adequaat ingevuld door de roze horden zelf. Die kunnen dat best zonder mijn hulp.

   • “Ik ga hier tekeer tegen de nodeloos kwetsende zinloosverbaalgeweldhufters uit de kringen van GeenStijl. Maar dan moet ik van jou óók tekeer gaan tegen Moslimhufters? Waarom? Wat heeft dat er mee te maken?” Dit laat dus PRECIES zien dat jij NUL verstand hebt van ALLES! WAAROM noem je Geenstijl hufters!? Omdat ze VOLKOMEN TERECHTE KRITIEK hebben op de linksche kliek en de islam! Dat is het HELE PUNT! Daar gaat het juist om, en dan ben je ZO FUCKING DOM dat je gaat zeggen ‘wat heeft dat er mee te maken’ *facepalm* Als je ZO FUCKING DOM bent, hou dan ook gewoon je fucking bek dicht, mongool! En sowieso moet je tegen moslimbhufters tekeer gaan omdat JUIST ZIJ de zinloosverbaalgeweld en daadwerkelijkgeweldhufters zijn! IDIOOT! ZIJ ZIJN de homo- vrouwen- en jodenhaters! Maar dat mag ik niet zeggen van fascisten zoals jij, want dan ben ik blijkbaar een ‘hufter’. Maar dat joden, vrouwen en homo’s niet veilig over straat kunnen maakt je niet uit blijkbaar, en dat maakt JOU een hypocriete HUFTER!

 9. De roze horden? Niet echt een voorbeeld om te laten zien dat je tegen huftergedrag bent. Dat woord is net zo “hufterig” als al die shit van geen stijl en consorten
  Voor mijn gevoel wordt er juist veel gedaan tegen die rechtse kliek, maar nog weinig tegen de mensen/vrouwen/homorrechtenschendingen die geschieden in naam van de linkse kliek/islam

 10. Ah, daar hebben we de jij-bak. Zoals ik in de uitleg van deze site schrijf, doe ik mijn best niet in hetzelfde huftergedrag te vervallen als degenen die ik er op aanval. En hoe zeer ik me ook inhoud, er is altijd wel een muggenzifter die ergens een woordje in mijn relaas vindt dat een diskwalificatie inhoudt. Om vervolgens te zeggen: “Je doet het zelf ook.” Zo heel hufterig vind ik de term ‘roze horden’ niet. Ik had ook ‘roze khmer’ kunnen zeggen, of ‘roze haatnazi’s’. Of ‘roze kwetsfascisten’. Maar dat deed ik niet, omdat ik het hier graag netjes wil houden. Schelden is een zwaktebod.

  Al kost het me wel meer en meer moeite om me in te houden, dus het zou zo maar eens kunnen dat ik straks besluit de hufters met hun eigen wapens te gaan bestrijden.

 11. Pingback: Peter Breedveld heeft gelijk. « Hufterhunter.

 12. Hoe de fuck kun je nu toch zo’n fucking hypocriete lul zijn!? Het is ALTIJD LINKSCH die de persoonlijke aanval opent en met ‘argumenten’ niet verder komt dan ‘domrechts’ te roepen! En ‘extremist/racist’ wat dus smaad en laster is! En gebaseerd op NIKS! Alleen omdat mensen je mening niet delen! SICK FUCK HYPOCRIET! En de vrijemarkt IS het beste, smerige kut idiote communist! En FUCK je beperking op vrijheid van meningsuiting, ga lekker naar rusland of china dan!
  Je noemt jezelf hufterhunter, maar bent nog te dom om in te zien dat JIJ de hufter bent! LUL!
  Doe de hele wereld een plezier en PLEEG ZELFMOORD!

 13. Altijd fijn als er eens iemand als ‘asdf’ langs komt om mijn gelijk te bevestigen door volledig uit zijn dak te gaan en zonder één argument de kolommen vol te schelden. Zijn stuitende gebrek aan inhoud overstemmend door lekker hard te GILLEN met veel HOOFDLETTERS en UITROEPTEKENS!!!!!

  Zo te zien net het woord ‘hypocriet’ geleerd en nog steeds behoorlijk in je nopjes met dit nieuwe speeltje, ‘asdf’? Dank voor je waardevolle bijdragen. Volgende keer onder je eigen naam, of vind je dat eng?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s