De VS had Irak beter kunnen kopen!

Standaard

De oorlog in Irak heeft de VS sinds 9/11 in totaal zo’n 2 biljoen dollar gekost. Dat is tweeduizend miljard, of twee miljoen miljoen. Een twee met 12 nullen: 2.000.000.000.000. Tweeduizend maal duizend, maal duizend, maal duizend. Om dit ‘een shitload geld’ te noemen zou een understatement zijn. Als je stapeltjes van 100$ biljetten maakt en je legt ze naast elkaar tussen de Oost- en de Westkust, langs de weg van New York tot San Francisco, dan bevat elk individueel stapeltje $70.000!

Twee biljoen is gelijk aan 10 keer het bruto nationaal product van Irak. Het land heeft 40 miljoen inwoners, en de VS spendeerde in totaal 50.000$ per Irakees om ze te bevechten. Dat is drie jaar het jaarinkomen van een gemiddelde Irakese burger.

Dus je kunt niet anders dan je afvragen… Wat als de VS had besloten om de Irakezen dit geld gewoon te geven. Om ze te helpen in plaats van ze te bombarderen. Ze omkopen om ISIS af te zweren. Mensen volgen terroristen omdat ze arm en bang zijn. Geef ze auto’s, koeien, landbouwmachines, scholen, waterpompen en ziekenhuizen en ze hebben geen enkele reden om extremisten te volgen. Maar bombardeer ze, vermoord hun vaders en kinderen, en ze hebben geen enkele reden om géén extremist te worden. Ik heb het even op een rijtje gezet:

Kijk naar wat de Chinezen doen. Dit is hoe je oorlogen wint zonder een schot te lossen.

Plaats een reactie