Rijke hufters

Standaard

We kunnen hier nu wel zeuren over Nederlandse mediahufters als Marck Burema (Pritt Stift), Matthijs van den Beukel (Johnny Quid) en Bert Brussen van GeenStijl, of over politieke hufters als Geert Wilders en zijn bende kopstootuitdelers en brievenbuspisdreigers… dat zijn eigenlijk maar kleine zielige krabbelaars vergeleken bij de werkelijke überhufters: de superrijken die samen wereldwijd 25 miljoen miljoen (jawel, een 25 met twaalf nullen) voor de fiscus verborgen houden. Dit zijn de allerrijksten. Mensen met meer geld dan je ooit kunt uitgeven, die er met behulp van weinig scrupuleuze banken in slagen hun fortuin weg te sluizen naar belastingparadijsjes.

25.000 miljard…. dat komt overeen met het bruto nationaal product van de USA en Japan bij elkaar opgeteld! Overheden wereldwijd lopen door deze belastingontduiking 225 miljard euro inkomsten mis. En dan tellen we nog niet eens andere bezittingen mee, zoals huizen, jachten, vliegtuigen en kunstwerken, waarover mogelijk vermogensbelasting verschuldigd zou zijn. Vind je het gek dat landen in een financiële crisis geraken. 225 miljard euro belastingderving per jaar… we worden systematisch bestolen!

Overigens toont dit maar weer eens aan dat de échte rijken zich niets aantrekken van eventuele extra belastingen over topinkomens. In Nederland protesteren liberalen vaak tegen belasting van de rijksten met het argument van een dreigende kapitaalvlucht: “Dan gaan ze allemaal in België wonen. De rijken zijn de motor van onze economie”. Naar nu blijkt is het allemaal lood om oud ijzer. Of je nu weinig belasting heft over topinkomens, of heel veel, de werkelijke grootverdieners betalen sowieso niets. Hun werkelijke winst brengen ze onder in verwegge dwergstaatjes met solide bankgeheim.

Eigenlijk zou het geen slecht idee zijn om de kapitaalvlucht  van dit soort supergefortuneerde onderkruipers ook te concretiseren in een fysieke verwijdering. Wie zijn hier verdiende geld wegsluist zodat de maatschappij er niet van kan meeprofiteren, moet maar daar gaan wonen waar zijn geld verblijft. Follow the money. Sodemieter maar op naar de Caymans, met je poen. Kun je je daar tussen alle andere belastingontduikers lekker de pletter gaan zitten vervelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s